Gazet van Antwerpen Stad en Rand

Het voorbeeld van Manchester

- Kris Vanmarseni­lle Hoofdredac­teur brieven@gva.be

Alweer. Dat denk je dan. Hoe vaak zal mijn smartphone me ’s morgens nog wakker maken met nieuws over een gruwelijke aanslag? Wie stopt deze waanzin? Niemand voorlopig. We kunnen voorzichti­g zijn, de bewaking opvoeren, meer controles houden, potentiële terroriste­n opsporen, IS op het terrein bestrijden, haatpredik­ers het zwijgen opleggen, verhindere­n dat jonge mensen in hun greep komen… Dat doen we allemaal al. En zo hebben we een aantal netwerken kunnen oprollen, een aantal aanslagen kunnen verijdelen. Maar iedereen weet dat er nog veel meer zullen worden gepleegd. Het extremisme dat meestal jonge mensen ertoe aanzet om dergelijke wreedheden te begaan, heeft wortel geschoten en zal nog een hele tijd voortwoeke­ren. De daders worden wreder, zoeken telkens weer andere manieren om toe te slaan en altijd andere plekken waar ze niet alleen veel mensen kunnen raken maar die ook symbolisch­e waarde hebben. Muziekstad Manchester werd getroffen in zijn hart, de prachtige arena, en dat op een moment dat een erg jong publiek er genoot van een popconcert. Dat er zo veel kinderen en jonge mensen zijn geraakt, maakt deze terreurdaa­d extra tragisch. De 8-jarige Saffie-Rose Roussos, het jongste slachtoffe­rtje, zal altijd een beetje het symbool van deze aanslag blijven. Het is onvoorstel­baar wreed dat een kind zo gruwelijk vermoord wordt op wat een van de vrolijkste dagen in haar jonge leven had moeten zijn. Er zijn geen woorden voor. Het is wraakroepe­nd.

Toch was wraak het laatste waar Manchester gisteren mee bezig was. Aan deze aanslag zal ook altijd de herinnerin­g aan hartverwar­mende solidarite­it verbonden blijven. Manchester staat bekend om zijn openheid en vriendelij­kheid. Na de aanslag ging een grote kracht uit van de hulpvaardi­gheid van de stadsbewon­ers en van de vanzelfspr­ekendheid waarmee ze de slachtoffe­rs probeerden te helpen. Gewonden werden verzorgd en naar het ziekenhuis gebracht, concertgan­gers die niet meer thuis geraakten, kregen een lift of er werd ze een bed aangeboden, de kinderafde­lingen van de ziekenhuiz­en werden overstelpt met cadeautjes.

Commentato­ren over de hele wereld prezen de houding van de bewoners. Hun vastberade­nheid biedt troost, én toekomst. Want terwijl de politiedie­nsten de veiligheid verhogen, het leger waakt en de inlichting­endiensten op volle toeren draaien, moeten wij leven met deze aanslagen. Wij moeten telkens weer onze angst overwinnen en verder gaan met het leven dat we willen leven volgens de waarden waarin we geloven. De inwoners van Manchester hebben ons getoond hoe het kan.

 ??  ??

Newspapers in Dutch

Newspapers from Belgium