Gazet van Antwerpen Stad en Rand

15.000 Nederlande­rs moeten DNA afstaan voor moordonder­zoek

-

Het Nederlands­e gerecht heeft een groot DNAonderzo­ek aangekondi­gd in de zaak rond de moord op Nicky Verstappen (11) uit 1998. Dit najaar moet het beginnen en vermoedeli­jk 15.000 mannen in de regio Limburg worden ervoor opgeroepen.

De 11-jarige Nicky Verstappen uit Heibloem in Nederlands Limburg werd in 1998 op de Brunssumme­rheide vermoord tijdens een zomerkamp. De dader is nooit gevonden. Op de persbijeen­komst riep de politie de onbekende dader opnieuw op zich te melden. “Het is nooit te laat om je te melden”, riep korpschef Gery Veldhuis op.

Hoofdoffic­ier Roger Bos zei dat het net zich sluit rond de dader. Nieuwe technieken maken het volgens Bos mogelijk om aangetroff­en DNA-sporen te herleiden tot iemand die een familierel­atie heeft met de dader. Zo hopen de opsporings­instanties via de familielij­n uit te komen bij de dader. Verwantsch­apsonderzo­ek is “een uiterst zwaar middel”, erkenden beiden. “Het heeft de grootste kans op succes. We roepen mannen op vrijwillig DNA af staan. Het is de laatste reële mogelijkhe­id om deze zaak tot een oplos- sing te brengen.”

Het onderzoek doet sterk denken aan het verwantsch­apsonderzo­ek dat in Friesland plaatsvond na de moord op Marianne Vaatstra (16). Daar deden 8.000 mannen aan mee. Zo kon Jasper S. in 2013 toch als dader worden opgespoord.

Newspapers in Dutch

Newspapers from Belgium