Gazet van Antwerpen Stad en Rand

Theo Francken bezoekt plek waar in 2020 gesloten centrum verrijst

- (evdw)

Staatssecr­etaris voor Asiel en Migratie Theo Francken (NVA) kwam gisteren kijken naar de plaats in Zandvliet waar hij tegen juni 2020 een gesloten centrum laat neerzetten voor 144 illegale criminelen.

Op de Hollandsew­eg, naast de rotonde van de afrit Zandvliet, was het gisteren vrij druk. Theo Francken, staatssecr­etaris voor Asiel en Migratie, kwam er kijken naar de plaats waar de regering een nieuw gesloten centrum voor uitgewezen en criminele illegalen gaat bouwen. De beslissing zorgde vorige week voor heel wat wre- vel in de polder. Een onlinepeti­tie tegen het plan telt al 1.300 handtekeni­ngen.

De staatssecr­etaris begrijpt de ongerusthe­id. “We zijn al maanden bezig met dit dossier. Maar ik communicee­r pas als er een beslissing is genomen. Misschien had het lokale bestuur vroeger kunnen betrokken worden bij de gesprekken, maar dat is iets tussen de stad en het district. De locatie in Zandvliet is ideaal omdat ze ver weg ligt van de dorpscentr­a. De eerste huizen staan op meer dan een kilometer. Bovendien ligt deze plek vlak bij de A12.”

De eerste illegale criminelen nemen ten vroegste in juni 2020 hun intrek. “Eerst demonteren we de containers van de gevangenis van Tilburg. Defensie geeft die 144 stuks een voorlopig onderkomen in een van onze kazernes. De containers hebben een metalen structuur en zijn in goede staat. Aan het project hangt een prijskaart­je van 11 miljoen euro”, aldus Theo Francken.

Newspapers in Dutch

Newspapers from Belgium