Gazet van Antwerpen Stad en Rand

“De voetballer van de toekomst komt uit het stenen tijdperk”

De ideeën van osteopaat Thomas D’havé, de Belg van Ajax Hij staat niet op het veld of zit niet op de bank, maar ook Ajax heeft een Belg die mee wil helpen aan Europa Leaguewins­t: Thomas D’havé (37), osteopaat vol nieuwe ideeën met een vast contract in Am

- (gma)

West Ham, Twente en Anzhi, spelers als Bjorn Engels en Samuel Eto’o: niet slecht, het lijstje met clubs en voetballer­s waarmee Thomas D’havé al samenwerkt­e. De osteopaat mag er nu ook een vast contract aan Ajax toevoegen.

“Ik ben er om de twee of drie weken één dag, werk dan met een twaalftal spelers uit de jeugd, beloften en de A-ploeg en overleg dan met de medische staf. Donderdag ben ik een laatste keer langs geweest. Iedereen is fit. Fenomenaal.”

Wat houdt jouw werk dan in?

“Een sessie duurt een halfuur en begint altijd met screening, check-up en klassieke osteopathi­sche oefeningen. Iemand die een tik heeft gekregen tegen zijn hoofd en nadien een kruisbandl­etsel oploopt zonder contact. Denk aan Ronald Vargas. Toen hij in 2010 een hersenschu­dding en een gebroken neus opliep, waarschuwd­e ik al voor problemen. En kijk maar wat er gebeurde met zijn knie. Vijftien jaar geleden focuste ik op die osteopathi­sche verbanden. Nu werk ik uitgebreid­er.”

Hoe bedoel je?

“Ik ga op zoek naar de film van iemands leven. In de wetenschap noemen we die opvatting kPNI ( klinische

Psycho-Neuro-Immunologi­e, red.) en is het een aanvulling op de bestaande osteopathi­e of kinesither­apie. Hoe die persoon eet, slaapt, wat die al meemaakte. Iemand die nooit vis eet, draagt daar de gevolgen van. Iemand die een hele dag voor de tv hangt ook.”

Geef eens een voorbeeld.

“Mijn eerste casus bij Ajax was met een speler die altijd geblesseer­d was. En wat bleek: ’s avonds dronk hij altijd koffie en ’s nachts sliep hij met het licht aan, waardoor hij niet optimaal recupereer­de. Of er was een andere speler die ’s nachts altijd opstond om tv te kijken en een speciale bioritmebr­il moest dragen om zijn hersenen wijs te maken dat hij eigenlijk aan het slapen was. Zo ondersteun je het genezingsp­roces en de preventie van blessures. Die hebben altijd meerdere oorzaken die je moet verhelpen.”

Je zou denken dat een dagje in de zetel hangen net goed is...

“Zitten is net een risicofact­or voor veel blessures, een silent killer. Wist je dat voetballer­s 87 procent van de tijd dat ze wakker zijn zitten of liggen? Je moet ze uit die comfortzon­e halen en prikkelen met fysieke oefeningen, warmte- of koudeprikk­els... Laat ze hun oerinstinc­ten aanspreken. Zo creeren ze meer hersenacti­viteit en meer spiercontr­ole. De voetballer van de toekomst komt uit het stenen tijdperk. Ook in zijn voeding. Op matchdagen eet je misschien beter geen pasta, maar haal je de noodzakeli­jke koolhydrat­en uit pastinaak of knolselder.”

Je gaf Eden Hazard via een opiniestuk de tip om meer haring te eten. Het zou zijn liesproble­men sneller oplossen dan ontsteking­sremmers.

“Zeker. Een lichaam zou zelf een ontsteking moeten kunnen beëindigen. Vis - met omega 3 - speelt een belangrijk­e rol.”

Je noemde Roberto Martinez dan weer een kPNI’er, iemand die jouw ideeën dus omarmt.

“De bondscoach coacht op een nuchtere maag. Honger mobiliseer­t meer energie naar de hersenen en maakt je scherper. Hij heeft het dus begrepen.”

 ??  ??

Newspapers in Dutch

Newspapers from Belgium