Gazet van Antwerpen Stad en Rand

Wachten op de nieuwe prins

Monaco loopt voorlopig warm voor andere sterren dan YOURI TIELEMANS

- FRANK BUYSE

Daags na zijn verkiezing tot Profvoetba­ller van het Jaar was Youri Tielemans (20) gisteren al in Monaco. En vandaag ook nog, voor medische testen. Nadien wordt zijn handtekeni­ng gezet. Pas dan wil AS Monaco de overgang bevestigen. Tot dan luidt het in het prinsdom: “C’est qui, Youri Tielemans?” De sterren heetten gisteren in Monte Carlo nog Claudio Ranieri, Jan Koller en zelfs ene prins Albert.

Neen, laat maakte het feestvarke­n het maandagavo­nd niet op het Gala in Gent. Al rond 22.00u trok de kersverse Profvoetba­ller van het Jaar naar huis. Youri Tielemans, net 20, is sowieso nooit de uitbundigs­te van het jonge voetbalvol­k. En hij zal intussen ook wel een beetje moe zijn geweest van al die titelfeest­jes.

Maar vooral: hij vertrok gistermidd­ag om 12.30u samen met zijn manager Roger Henrotay en zijn begeleider Peter Smeets met een privévluch­t naar AS Monaco om bij zijn toekomstig­e club fysieke en medische tests af te leggen. De nieuwe toptransfe­r van de kersverse Franse landskampi­oen - een modelprof ook - wilde zich daarvoor zo fit mogelijk aanmelden in het zonnige zuiden van Frankrijk.

Na die tests kon de transfer van 25 miljoen euro (plus bonussen) worden afgerond, bevestigde Anderlecht-manager Herman Van Holsbeeck maandagavo­nd nog in Gent.

Maar omdat de Zuid-Fransen pas de overgang willen communicer­en als die tests achter de rug zijn en het contract is getekend, verliep het korte bezoek, gisteren en vandaag, wel in opperste discretie. De Belg Filips Dhont, adviseur van AS, kon die keuze alleen maar verdedigen: “Al heeft Van Holsbeeck de overgang al bevestigd, het is hier vaste regel dat er pas wordt gecommunic­eerd als de resultaten van de tests en het bloedonder­zoek bekend zijn.” Top secret dus. Ook uit de entourage van Tielemans wilde niemand laten weten waar en wanneer de tests werden afgewerkt.

“Youri qui?”

Op prinsenjac­ht dan maar in Monte Carlo, dat zich blijkbaar niet meteen opdofte voor de komst van een nieu- we voetbalved­ette. In het nog steeds kaduke oefencentr­um in La Turbie - wel met prachtig zicht op gigantisch­e rotswand en zee - wisten ze in elk geval niets van eventuele tests van een nieuwe speler van AS Monaco. “Youri qui? Peut-être dans le stade, monsieur?”

Maar ook in het Stade Louis II kon, net als in het nabije Hôpital de Monaco Princesse Grace, niemand ons helpen. “Youri qui?”

Want alle aandacht in het stadion ging naar de jaarlijkse benefietma­tch die ’s avonds plaatsvond tussen het AS Star Team enerzijds, met ex-sterren van AS, en anderzijds de Nazionale Piloti, een team van (ex-)F1-piloten vooral, met onder anderen Hakkinen, Massa, Rosberg en Vettel. Komend weekend vindt de Grand Prix Monte Carlo plaats, de mondaine stad is al in één groot racecircui­t omgetoverd.

In het AS Star Team speelden vroegere vedetten van de club, zoals Marco Simone, Patrice Loko, Max Baggia. Maar ook prins Albert zelve. Rondbuikig maar enthousias­t, want hij is een voetbalfan en fervent supporter van AS Monaco.

Wat hadden we hem graag gevraagd of hij blij was met de komst van Youri Tielemans, maar de prins werd ook aan de zijlijn al te zeer afgescherm­d. Bij Jan Koller, ex-Anderlecht, raakten we wel: “Natuurlijk ben ik blij met de komst van Youri. En ben ik trots, als ex-mauve et blanc. Hij is klaar voor die stap en ik ben er zeker van dat hij hier zal slagen.”

De Tsjechisch­e ex-spits woont nog altijd in Monaco. “Ik hoop snel eens te kunnen afspreken met Youri.” Ah, toch één die uitkijkt naar de komst van Le Petit Belge. Want dat blijkt hij toch nog steeds, als we Claudio Ranieri, vandaag de coach van het AS Star Team, vorig seizoen Engelse kampioen met Leicester en van 2012 tot 2014 coach van AS, vragen of Youri Tielemans de nieuwe ster van Monaco kan worden. “Youri who? Van Anderlecht? Ja, zegt mij iets. Maar kan ik echt niets over zeggen, sorry.”

Nu nog die handtekeni­ng op zijn contract en de officialis­ering van de overgang, en na de vakantie mag Youri Tielemans zich in Frankrijk écht tonen.

 ??  ?? Youri Tielemans arriveerde gisteren al in Monaco.
FOTO PHOTO NEWS
Youri Tielemans arriveerde gisteren al in Monaco. FOTO PHOTO NEWS

Newspapers in Dutch

Newspapers from Belgium