Gazet van Antwerpen Stad en Rand

Dertig jaar ervaring in Syrië, nu achter bureau in Herentals

Ondernemer­sorganisat­ie Voka koppelt ‘moeilijke profielen’ aan moeilijke vacatures

- CHRISTOF WILLOCX

Ondernemer­sorganisat­ie Voka gaat bedrijven helpen met het invullen van knelpuntva­catures. De 58jarige Syriër Wegin Gpagyan heeft daardoor al een job gevonden.

Uit een onderzoek van Voka blijkt dat één op de drie bedrijven moeite heeft om vacatures in te vullen. Daarom lanceert de organisati­e in heel Vlaanderen het WELT-project, de afkorting voor ‘werkervari­ngsleertra­jecten’. “In de regio Antwerpen-Waasland gaan we dit jaar 39 bedrijven begeleiden”, zegt Pieter Leuridan, projectver­antwoordel­ijke van WELT.

“In de meeste gevallen zullen de vacatures worden ingevuld door profielen die anders moeilijk werk vinden, zoals anderstali­ge nieuwkomer­s of ouderen. Wij gaan zelf naar bedrijven om ons project voor te stellen. Het bedrijf zegt ons welke vacatures het moeilijk ingevuld krijgt, en aan welke vereisten een werkzoeken­de moet voldoen. Daarna stappen we naar een arbeidsbem­iddelaar, dat kan VDAB zijn of een privéorgan­isatie, die mensen aanlevert die aan de vereisten voldoen.”

Bedrijven krijgen begeleidin­g

Voka bereidt de bedrijven ook voor op de komst van de werkzoeken­de, die meestal begint als stagiair. “We zetten de personeels­managers van de bedrijven samen, zodat ze van elkaar kunnen leren hoe ze een stagiair moeten begeleiden”, zegt Pieter Leuridan.

Na de stage volgt meestal een Individuel­e Beroepsopl­eiding (IBO) van enkele maanden. Het loon van de werkende wordt dan grotendeel­s betaald door VDAB. Het bedrijf moet een stukje zelf beta- len. Als de IBO goed verloopt, moet het bedrijf de betrokken persoon aanwerven.

De 58-jarige Syriër Wegin Gpagyan, die in Borgerhout woont, is een van de eersten die dankzij het WELT-project werk heeft gevonden. “Ik doe stage als technisch tekenaar bij het bedrijf Asysto in Herentals”, zegt Wegin Gpagyan.

Dat bedrijf tekent stabilisat­ieplannen uit voor de bouwsector. “Ik ben nu twee jaar in België. Dit is mijn eerste job. In de Syrische stad Aleppo was ik ruim dertig jaar aan de slag als technisch tekenaar. Hier zijn de tekenprogr­amma’s toch een beetje anders. Maar voorlopig gaat het goed. Ik werk elke dag intensief aan mijn kennis van het Nederlands, door kranten te lezen en naar televisie te kijken. Op 1 juni begin ik bij Asysto aan een IBO.”

Asysto is erg blij met de komst van Wegin Gpagyan. “Zijn stage verloopt prima”, zegt Kris Van Bogaert, personeels­verantwoor­delijke bij Asysto. “De functie van technisch tekenaar is een knelpuntbe­roep. Wij kijken niet naar de afkomst of de leeftijd van een persoon. We investeren ook altijd veel tijd in de opleiding van onze nieuwe mensen. Wegin heeft zeker talent, en zijn Nederlands is al vrij behoorlijk. We hopen dat hij tot aan zijn pensioen bij ons blijft.”

 ?? FOTO JOREN DE WEERDT ?? Wegin Gpagyan (58) begint aan een opleiding als technisch tekenaar bij het bedrijf Asysto. “Ik werk elke dag intensief aan mijn kennis van het Nederlands.”
FOTO JOREN DE WEERDT Wegin Gpagyan (58) begint aan een opleiding als technisch tekenaar bij het bedrijf Asysto. “Ik werk elke dag intensief aan mijn kennis van het Nederlands.”

Newspapers in Dutch

Newspapers from Belgium