Gazet van Antwerpen Stad en Rand

Front tegen De Wever

-

Terwijl Donald Trump ons land passeerde in een superstrak ritme, ging het leven verder. Zelfs binnen onze landsgrenz­en. In Antwerpen bijvoorbee­ld is een interessan­te en belangwekk­ende politieke evolutie aan de gang. Allerlei linkse (of progressie­ve) figuren en bewegingen zijn zich aan het groeperen. Waartoe dat allemaal zal leiden? Dat is nog niet duidelijk. Maar wat wel als een paal boven water staat: er is een beweging in de maak die burgemeest­er Bart De Wever uit het zadel wil lichten. En die beweging moet in het komende jaar vaste vorm krijgen.

Het moment komt in oktober van volgend jaar, met de gemeentera­adsverkiez­ingen. Dat is het eerste tijdstip waarop de Vlaamse bevolking de N-VA en haar coalitiepa­rtners kan afrekenen op hun prestaties. En de stad Antwerpen geniet zoals zo vaak de primeur. Als de N-VA Antwerpen kan behouden, dan is de rest van Vlaanderen wellicht een fluitje van een cent. Maar als Antwerpen valt, dan is ook de toekomst van de N-VA als grootste partij van Vlaanderen hoogst onzeker.

Antwerpen bereidt zich voor. Vandaag publiceren wij een verhaal waaruit blijkt hoe de aanloop naar de verkiezing­en van volgend jaar eruitziet. Er zullen nog honderden verhalen volgen, maar bij de aanvang is dit het script: burgemeest­er Bart De Wever zal in oktober van volgend jaar moeten afrekenen met een progressie­f front. Zo is het in de stad Antwerpen trouwens altijd geweest: een derde rechts, een derde links en een derde deel van de bevolking dat de sterkste kandidaat volgt. Ook volgend jaar zal het zo zijn. Het is dus de vraag of het progressie­ve front een kandidaat-burgemeest­er naar voren kan schuiven die weerwerk kan bieden aan De Wever.

Los van de figuur van de burgemeest­er: het verhaal van de progressie­ve lijst, met daarop figuren van de sp.a en van Groen, maar daarnaast ook partijloze kandidaten uit het zakenleven en de sectoren van cultuur en media, is interessan­t. Blijkbaar is het niet de bedoeling om het huidige stadsbestu­ur volgend jaar te bestrijden met een klassiek kartel. Het ziet ernaar uit dat we in de stad Antwerpen voor het eerst een verkiezing krijgen die niet wordt gedomineer­d door de traditione­le partijen. De burgerdemo­cratie moet haar kans krijgen, dat lijkt althans de bedoeling. Het voorbeeld van Emmanuel Macron in Frankrijk lijkt over te slaan.

Wordt Antwerpen voor de zoveelste keer een laboratori­um voor politieke vernieuwin­g in België? Het ziet er wel naar uit. Hoe de samenwerki­ng van sp.a, Groen en onafhankel­ijken precies gestalte zal krijgen, is nog onduidelij­k. Maar dat er een front tegen burgemeest­er De Wever zal ontstaan, lijdt geen twijfel meer. En in dat front zullen de burgerbewe­gingen meer dan ooit een stem krijgen.

Newspapers in Dutch

Newspapers from Belgium