Gazet van Antwerpen Stad en Rand

“Van een sociaal leven was jaar lang geen sprake meer”

Naomi Schouwaert­s (31) uit Antwerpen renoveerde appartemen­t met haar vader

-

Als alleenstaa­nde jonge starter kocht Naomi Schouwaert­s (31) uit Antwerpen drie jaar geleden een appartemen­t in een voormalig pakhuis. “Na de aankoop was mijn budget al op.”

Voor zo’n 190.000 euro kocht Naomi drie jaar geleden een appartemen­t dat aan renovatie toe was. “Ik was alleenstaa­nde en had geen groot budget, daarom was renoveren een goede oplossing. Meer dan een jaar lang heb ik mij volledig ondergedom­peld in het doe-het-zelven. De knepen van het vak leerde ik van mijn vader die me elk weekend hielp. Van een sociaal leven was er in die periode geen sprake, want ik ging elke week een heel weekend aan de slag.” Naomi is architecte. “Ik had ideeën genoeg en wist precies wat ik wilde, maar zelf klussen, daar had ik geen ervaring mee. Een enorm voordeel aan renoveren is dat je de ruimte volledig naar eigen smaak kunt inrichten. Ik heb van het appartemen­t één open ruimte gemaakt, enkel aan het toilet staat een deur. Verder heb ik ook een binnenscho­mmel geïnstalle­erd en een tafel-tablet van 14 meter lang over de lengte van het appartemen­t. Dat was mijn droom. Ik heb van de ruimte een atypisch appartemen­t gemaakt dat volledig op mijn lijf geschreven is. Soms wandel ik rond door de ruimtes en ben ik nog steeds trots op wat ik samen met mijn vader heb gerealisee­rd. Renoveren geeft zeker voldoening.”

40.000 euro uitgespaar­d

De totale renovatie van het appartemen­t heeft Naomi zo’n 15.000 euro gekost. “Ik schat dat ik toch zo’n 40.000 euro heb uitgespaar­d door alles zelf te doen en altijd verschille­nde winkels te vergelijke­n. Voor de keuken heb ik minstens twaalf offertes opgevraagd. De douche heb ik bijvoorbee­ld geschilder­d met watervaste verf voor buiten, geen enkele winkel durfde me dit te verkopen voor binnentoep­assing, maar ik heb het toch op eigen risico gebruikt. Nu, twee jaar later, is de douche nog in perfecte staat. Daardoor heb ik weer kunnen besparen op tegels en andere afwerkinge­n. Van loon tot loon heb ik maand na maand verder gewerkt.” Naomi kan begrijpen dat verbouwen jonge mensen afschrikt. “Je moet er ook heel wat werkuren insteken. Toch zou ik het iedereen aanraden om zelf aan de slag te gaan. Bijna niemand van mijn leeftijd heeft voldoende geld om een eigendom te kopen. Dit is een goede manier om dat toch te doen.” Naomi heeft intussen de smaak helemaal te pakken, ze leert nu ook zelf meubels maken en volgt een opleiding lassen.

 ?? FOTO RR FOTO PATRICK DE ROO ?? Naomi en haar vader in klusmodus. Architecte Naomi Schouwaert­s renoveerde haar appartemen­t volledig met haar vader en het resultaat mag er zijn. “Het is één open ruimte geworden, mét een binnenscho­mmel.”
FOTO RR FOTO PATRICK DE ROO Naomi en haar vader in klusmodus. Architecte Naomi Schouwaert­s renoveerde haar appartemen­t volledig met haar vader en het resultaat mag er zijn. “Het is één open ruimte geworden, mét een binnenscho­mmel.”

Newspapers in Dutch

Newspapers from Belgium