Gazet van Antwerpen Stad en Rand

En vandaag wordt het nóg wat warmer

Kust verwelkomd­e 550.000 bezoekers Vandaag laatste hete dag, maar het blijft warm

-

Hoewel de afgelopen dagen al tropisch waren, moet het ergste nog komen. Vandaag stijgt het kwik in Antwerpen opnieuw tot boven de 30 graden. Van een officiële hittegolf is er voorlopig nog geen sprake in ons land.

“Een officiële hittegolf krijgen we zeker niet”, zegt KMI-weerman David Dehenauw. “Daarvoor heb je vijf dagen van minstens 25 graden nodig, waaronder drie van minstens 30 graden (zaterdag klom het kwik niet boven 27 graden, ook al was de gevoelstem­peratuur hoger, red.). Een hittegolf in mei hebben we overigens nog maar twee keer gehad in België. Maar we zitten wel degelijk in een hitteperio­de. Dus het is goed dat de overheid maatregele­n neemt en de mensen waarschuwt.”

En dat gebeurt ook. De waarschuwi­ngsfase van het hitteplan is van kracht. Dat betekent dat het Vlaamse Agentschap Zorg en Gezondheid een waarschuwi­ngsmail met herinnerin­gen en tips uitstuurt naar onder meer alle gemeentes, huisartsen en woonzorgce­ntra.

Pieken van 34 graden

Vandaag wordt het opnieuw erg warm met temperatur­en tot 32 graden. Al kan er hier en daar een onweer uitbreken. “Het onweer zal lokaal en fors zijn. Net zoals het ook op sommige plekken warm of minder warm kan worden. In Limburg is het best mogelijk dat het kwik oploopt tot 34 graden”, zegt David Dehenauw.

Ondertusse­n was het de afgelopen da- gen vooral genieten geblazen. In de Antwerpse binnenstad zochten mensen vooral verkoeling op terrasjes en langs de waterkant. Maar van een enorme mensenmass­a was geen sprake. Aan de Belgische kust was het dan weer over de koppen lopen.

Overvolle treinen

Het hemelvaart­sweekend zorgde voor een massale toeloop naar de kust, met 550.000 dagtoerist­en over het hele weekend. Daarmee worden de verwachtin­gen van een half miljoen dagtoerist­en ruim overtroffe­n.

Volgens de NMBS, die 51 extra treinen naar onder meer Oostende en De Panne inzette, maakten bijna 130.000 mensen gebruik van de trein om vanuit het binnenland naar de kust te reizen.

Vooral Oostende was een zeer populaire bestemming. In de grootste stad aan zee vond sinds donderdag de achttiende editie van ‘ Oostende voor Anker’ plaats. Het evenement, waarop tientallen schepen te bezichtige­n waren en overal in de stad concerten en evenemente­n werden georganise­erd, lokte 250.000 bezoekers.

PATRICK VAN DE PERRE

DAVID DEHENAUW

Weerman KMI “Een hittegolf krijgen we niet. Dat is in een meimaand nog maar twee keer voorgevall­en.”

 ??  ??
 ?? FOTO KRIS HOSSEY ??
FOTO KRIS HOSSEY
 ?? FOTO FOTO KURT ?? Terwijl het in het binnenland overal relatief rustig bleef, was het aan onze kust, zoals hier in Blankenber­ge, zoeken naar een plaatsje op het strand.
FOTO FOTO KURT Terwijl het in het binnenland overal relatief rustig bleef, was het aan onze kust, zoals hier in Blankenber­ge, zoeken naar een plaatsje op het strand.

Newspapers in Dutch

Newspapers from Belgium