Gazet van Antwerpen Stad en Rand

“Slotje vervangen: 965 euro cash aub”

Slotenmake­rs ijveren voor beroepserk­enning na malafide praktijken

- PAUL VERBRAEKEN

Een erkenning of vestigings­wet voor slotenmake­rs komt er voorlopig niet. “Bijzonder jammer”, reageert voorzitter Marc Vandevijve­r van de Vlaamse Slotenmake­rs Unie. En intussen duren de malafide praktijken verder. Dat overkwam een lezer uit Kalmthout. Hij moest 965,22 euro betalen voor een interventi­e van welgeteld 27 minuten.

“Het was natuurlijk wel even schrikken van zo’n rekening”, vertelt J. uit een nieuwbouww­ijk in Kalmthout. “Zondagavon­d kwam ik thuis en bleek het slot van de zijdeur stuk. Mijn gsm had ik binnen laten liggen. Ik vroeg een buur om de trefwoorde­n ‘Kalmthout’ en ‘slotenmake­r’ te googelen. Ik kreeg direct een nummer en daar verklaarde men mij dat ik binnen de ‘twintig tot veertig minuten’ geholpen zou worden.”

“Dat was ook zo. Een halfuurtje later stond die slotenmake­r daar en ik werd geholpen. Hij vertelde me dat het dubbel tarief was omdat het zondagavon­d was. Daar kon ik nog inkomen. En ook dat je verplaatsi­ngskosten moet betalen. Maar voor het nieuwe cilindersl­otje rekende hij een basistarie­f aan per millimeter… Plus nog eens 21% btw kwam dit op 965,22 euro, direct te betalen. Tja, ik heb dus maar met Bancontact betaald. Je hebt op dat ogenblik geen keuze.”

J. kreeg warempel nog een factuur met in het logo ‘politie keurmerk’ en ‘ erkend’.

Malafide praktijken

“Steeds weer hetzelfde verhaal”, zucht Marc Vandevijve­r, voorzitter van de Vlaamse Slotenmake­rs Unie (VSU) die zo’n honderd door de vereniging gecontrole­erde slotenmake­rs zegt te vertegenwo­ordigen. “Dit is heel duidelijk een geval van oplichting van de consument. Het is juist wegens die malafide praktijken dat wij eisen dat ons beroep een erkenning krijgt. Maar jammer genoeg blijkt dit deze week in de Kamercommi­ssie Binnenland­se Zaken uit het wetsontwer­p van minister Jambon inzake de private beveiligin­g, gelicht te zijn. Het is volledig terug naar af. Er komt voorlopig geen beroepserk­enning. Bijzonder jammer.”

Volgens voorzitter Vandevijve­r kan er bij het bekijken van de zogenaamde factuur die het slacht- offer uit Kalmthout ons bezorgde, geen twijfel over zijn: “Er staat niet eens een btw-nummer op. Dit document heeft ook geen factuurnum­mer. En een adres in Roermond. Het is wellicht allemaal nep. En dat verhaaltje van een slot per millimeter aanrekenen? Kom nou! Een slotje van 30 x 50 is een heel courant slot. Ik kan op die zogenaamde factuur niet zien of dit een veiligheid­sslot is, maar zelfs dan had dit maximaal, écht maximaal, 140 euro mogen kosten. Dit had alles samen op een zondagavon­d zowat 300 euro maximaal mogen kosten, plus btw.”

Vergunning­splicht

Vandevijve­r meent overigens – daar is wel betwisting over in het milieu – dat 21% slechts mag voor nieuwbouw, wat hier het geval was. Voor oudere gebouwen geldt volgens hem, ook voor sloten, een btw van 6%. “De mensen laten zich vangen. Wij ijveren voor een vergunning­splicht voor al wie als slotenmake­r wil werken. Wie zo’n slotenmake­r contacteer­t, moet zeker zijn dat hij een vakman over de vloer krijgt. Nu zijn er echte maffiosi via Google aan het werk die aan de hoogste bieders opdrachten toewijzen. Die kerels zijn overigens niet alleen in ons land maar ook in Nederland en Duitsland aan het werk. Uw lezer zou klacht kunnen indienen bij Economisch­e Zaken, maar mijn ervaring is dat men er niets aan doet.”

Op de website van VSU worden mogelijke prijsvorke­n geaffichee­rd voor een tussenkoms­t.

 ?? FOTO RR ?? De factuur die lezer J. uit Kalmthout kreeg voorgescho­teld. Voor een interventi­e van 27 minuten moest hij 965,22 euro betalen. Op de factuur staan geen factuur of btwnummer. Let ook op het logo bovenaan, dat de woorden ‘erkend’ en ‘politie keurmerk...
FOTO RR De factuur die lezer J. uit Kalmthout kreeg voorgescho­teld. Voor een interventi­e van 27 minuten moest hij 965,22 euro betalen. Op de factuur staan geen factuur of btwnummer. Let ook op het logo bovenaan, dat de woorden ‘erkend’ en ‘politie keurmerk...

Newspapers in Dutch

Newspapers from Belgium