Gazet van Antwerpen Stad en Rand

Metaalgiet­er verovert internet

Antwerpena­ar gaat viraal met filmpje over populaire fidget spinners

-

De 37jarige Ben J. heeft sinds kort een YouTubekan­aal dat kan concurrere­n met dat van Tomorrowla­nd. In een filmpje dat intussen al meer dan 14 miljoen keer bekeken werd, vormt hij kogelhulze­n om tot de populaire fidget spinners.

Antwerpena­ar Ben J. is sleepbootk­apitein in de haven, maar in zijn vrije tijd heeft hij YouTube veroverd met enkele filmpjes over zelfgemaak­te fidget spinners, het roterende speeltje dat zich de laatste tijd tot hype van het moment opwierp.

In het filmpje is te zien hoe Ben J. kogelhulze­n smelt om ze daarna in de juiste vorm te gieten. Vervolgens schuurt hij de onregelmat­igheden af en zet hij de laatste onderdelen op de juiste plek. Het blijkt veel mensen te boeien, want het filmpje werd al 14 miljoen keer aangeklikt. Ben J. maakte nog twee filmpjes waarin hij een fidget spinner in de vorm van een dollarteke­n en het Batman-insigne maakt. Samen zijn de drie filmpjes op YouTube al goed voor 25 miljoen views. “Een kwartier nadat ik het eerste filmpje online had gezet, sloegen de cijfers op tilt”, vertelt Ben J. “Plots had ik tot 630.000 views per uur. Dat had ik nooit verwacht.”

Hydraulisc­he pers

Ben J. heeft al langer een YouTube-kanaal. Hij maakt filmpjes waarin hij objecten plet met een hydraulisc­he pers. Hangsloten, blikjes Spa of zelfs een iPad, alles moet eraan geloven.

Zijn kanaal is nu het derde populairst­e Vlaamse YouTube-kanaal en komt net na dat van Tomorrowla­nd en Dimitri Vegas & Like Mike. Dat wil niet zeggen dat heel België hem volgt. “Het grootste deel van mijn publiek zit in de VS. Ik heb ‘maar’ 6.500 Belgische abonnees.”

Appeltje voor de dorst

Qua reclame-inkomsten kan een kanaal veel opleveren. SocialBlad­e, dat statistiek­en van YouTube opvolgt, schat dat het kanaal van Ben J. maandelijk­s 7.100 tot 114.000 euro opbrengt. De schatting is ruim omdat die afhankelij­k is van verschille­nde factoren. Maar het is hoe dan ook een stevig appeltje voor de dorst, zeg maar een boomgaard. Ben J. wil niet kwijt hoeveel hij exact verdient met zijn hobby. Bovendien blijft Ben J. liever anoniem. “Ik kreeg al een bericht van iemand waarin mijn adres, gsm en privételef­oonnummer stonden”, zegt hij. “Als hij mijn gegevens zo gemakkelij­k kan vinden, kunnen andere personen – met minder goede bedoelinge­n – dat ook.”

BEN J. YouTubesen­satie ‘‘Plots had ik 630.000 views per uur. Dat had ik nooit verwacht.”

ANDREAS ROTTY

 ?? FOTO RR ?? Het filmpje van Ben J. werd al 14 miljoen keer bekeken.
FOTO RR Het filmpje van Ben J. werd al 14 miljoen keer bekeken.

Newspapers in Dutch

Newspapers from Belgium