Gazet van Antwerpen Stad en Rand

Wat hebben we nu geleerd?

- (cka)

1. Voor geld danst de beer

Tijdens de campagne haalde Trump zwaar uit naar SaudiArabi­ë. Het land wil “vrouwen als slaven en wil de homo’s doden”. Maar als president koos hij het land als allereerst­e buitenland­se bestemming. Ongewoon: zijn voorganger­s gingen eerst naar buurlanden als Mexico of Canada. In zijn grote speech sprak hij plots verzoenend­e taal naar moslims toe. “Dit is geen clash van verschille­nde religies”, zei hij. Hij deed ook vrolijk mee met een traditione­le zwaardenda­ns. De beloning: een miljardenw­apendeal.

2. Israël is vriend, maar

geen boezemvrie­nd

Het lag er vingerdik op. Een knuffel hier, een omhelzing daar. Donald Trump was in Israël om te bewijzen wat hij tijdens de campagne beloofd had: dat hij een betere vriend is voor Israël dan Barack Obama was. Beste bewijs: het bezoek aan de Klaagmuur, een van de heiligste plekken van het Jodendom, waar nog geen enkele Amerikaans­e president in functie naartoe is gegaan. Toch waren er voor de rechtscons­ervatieve Israëli’s ook enkele teleurstel­lingen. Zo komt er geen verhuis van de Amerikaans­e ambassade naar Jeruzalem (zodat bevestigd wordt dat die stad Israël toebehoort). Een bezoek aan het Holocaustm­useum hield hij opvallend kort.

3. Problemen van Ruslandond­erzoek

Schoonzoon Jared Kushner had het MiddenOost­enluik van de reis zorgvuldig uitgeteken­d om een vredesdeal te forceren tussen Israël en de Palestijne­n. “Met Trump als ultieme dealmaker”, zegt Rik Coolsaet. “Kushner was erin geslaagd SaudiArabi­ë en Israël op één lijn te krijgen. Alleen lijkt die deal nu voor onbepaalde tijd in de ijskast te zitten, nu Kushner in Washington in opspraak is gekomen.” Kushner zou de Russische ambassadeu­r gevraagd hebben een geheim communicat­iekanaal op te zetten tussen het Kremlin en het transitiet­eam van Trump.

4. Diplomatie krijgt een nieuwe invulling

Ook op buitenland­se reis houdt Trump vast aan zijn onbehouwen stijl. Van een grove duw aan de premier van Montenegro om vooraan te staan tot een handdruk met Macron die zo stevig was dat de knokels van beide mannen wit wegtrokken. “De bully die we kennen uit zijn speeches was weer helemaal terug”, zegt Coolsaet. “Van Europese ambtenaren in Taormina hoorde ik dat ze verbaasd waren over zijn arrogantie en zijn gebrek aan voorbereid­ing.”

5. Melania houdt zich wél aan de regels

In Brussel liep ze rond in een door Belgen ontworpen mantelpakj­e van Maison Ullens, in Italië was het nonstop Dolce & Gabbana. Melania Trump heeft wel begrepen hoe ze aan subtiele diplomatie kan doen. Tel daarbij een paar foto’s met zieke kindjes en de wereld kreeg haar voor het eerst écht als First Lady te zien.

6. Trump kan ook plooien gladstrijk­en

Dat Trump ook plooien kan gladstrijk­en, leren we uit het bezoek aan paus Franciscus. In februari had Trump de paus nog “schandelij­k” genoemd, omdat die het had gewaagd om zijn geloof in twijfel te trekken. Nu is de paus plots “een goeie kerel”.

7. Bereidheid om overtuigin­g bij te stellen

Misschien warmt de aarde dan toch op. De andere leden van de G7 hadden gevreesd dat Trump in Taormina de klimaatakk­oorden van Parijs meteen zou opblazen. Nu heeft hij beloofd de zaak toch nog eens te herbekijke­n.

Newspapers in Dutch

Newspapers from Belgium