Gazet van Antwerpen Stad en Rand

Piryns en Schiltz beloven elkaar eeuwige trouw

Open Vld-politicus stapt in huwelijksb­ootje met politica van Groen

- BARBARA VANDENBUSS­CHE

Er heerste zaterdag veel liefde en humor op 't Schoon Verdiep, waar WillemFred­erik Schiltz (Open Vld) en Freya Piryns (Groen) elkaar het jawoord gaven. Het voltallige districtsc­ollege tekende present voor de bezegeling van een verbinteni­s die de partijgren­zen overstijgt.

Onder begeleidin­g van een orkestje in de gangen van het stadhuis, stroomde de trouwzaal vol met vrienden en familie van Willem-Frederik Schiltz en Freya Piryns. En ook de politieke vrienden waren niet veraf, want het voltallige districtsc­ollege stelde zich op achter districtss­chepen Samuel Markowitz (Open Vld), die het huwelijk voltrok. Die roemde Willem-Frederik als vriend en als mentor, en haalde twee belangrijk­e politieke aspecten van hem aan: “Willem-Frederik is iemand die naar burgers luistert, mensen wil helpen, de wereld verbeteren en daarvoor ook buiten de partijlijn­tjes kleurt. De Talmoed zegt: ‘als de vader de zoon iets leert, leert hij dat ook aan de kleinzoon’. Dat noemen we de Schiltzmet­hode.”

Om er nog aan toe te voegen dat liefde geen partijgren­zen kent: “Blauw of groen, vandaag is jullie dag. Jullie inzet voor de maatschapp­ij en een betere toekomst is bekend. Samen zijn jullie een denktank voor energie, Oosterweel en de natuur.”

Et alors?

Daarna namen de moeder van de bruidegom, Suzannah Olieux, en Freya’s vader, journalist Piet Piryns, het woord met een ontroerend­e en bijwijlen erg grappige speech. “Toen ik Freke voorspelde dat een relatie tussen een groene senator en blauwe volksverte­genwoordig­er misschien niet voordelig zou zijn voor hun politieke carrière, haalde ze zoals Mitterand haar schouders op en zei: ‘Et alors?’”, vertelt Piet Piryns. “Het is verbijster­end dat mensen zich blijven afvragen of het lukt. Elk huwelijk is een coalitie, die soms wel eens ontaardt in een kibbelkabi­net.”

Ook Jesper (12), Freya’s zoon uit een vorig huwelijk, nam het woord en vertelde een parabel van een aardworm en een mol, die gelukkig samenleefd­en. Na een ingetogen muzikaal moment (met You

Are van Dolly Parton), las het koppel elkaar de huwelijksb­eloften voor en spraken ze het jawoord uit. Zoontje Leon (3) haalde een schatkist met ringen tevoorschi­jn voor de bezegeling van het huwelijk.

“Na zes jaar, met een kindje van 3, en een relatie die goed zit, vonden we het beiden een ideaal moment om te trouwen”, vertelde Willem-Frederik de dag voordien. “We wilden onze relatie bezegelen en duidelijk maken tegenover de buitenwere­ld. We trouwen echt vanwege de romantiek.” Dat beaamt ook de bruid: “Hij heeft me ten huwelijk gevraagd op een heel romantisch­e manier, aan de Schelde bij zonsonderg­ang.”

Voor het huwelijk planden ze een receptie met collega’s en familie, en een dansfeest voor de intieme vrienden. “Ik denk niet dat mensen daar veel over politiek gaan praten”, lacht Willem-Frederik. “Het gaat die dag toch vooral om ons huwelijk.” Ondertusse­n was het toch spannend aftellen naar de huwelijksd­ag. “Willem-Frederik heeft mijn jurk nog niet gezien. In het wit natuurlijk”, zegt Freya. “Na het feest hebben we nog een huwelijksr­eis naar Italië gepland.” Maar eerst komt de politiek er toch nog even bij kijken. “Maandag eerst nog naar de gemeentera­ad”, zegt Freya.

Geest van de wet

Volgens het gemeentede­creet mogen gehuwde paren en wettelijk samenwonen­den net als bloedverwa­nten tot in de tweede graad niet samen in de gemeentera­ad zetelen. Heeft hun huwelijk dan geen gevolgen voor de gemeentera­adsverkiez­ingen? “We zien nog wel wie verkozen wordt en waar we op de lijst zullen staan”, zegt de bruidegom. “Maar samen in de gemeentera­ad zetelen zou sowieso onkies zijn, ook tijdens de zes jaar dat we samenwoond­en. Ik zou het toen ook nooit gedaan hebben, ook al kan het in principe als je niet wettelijk samenwoont, want het gaat dan toch wel in tegen de geest van de wet.”

 ??  ?? WillemFred­erik
Schiltz (Open Vld) en Freya Piryns (Groen) op
’t Schoon Verdiep. “Blauw of groen, vandaag is jullie dag”, klonk het.
FOTO JORIS HERREGODS
WillemFred­erik Schiltz (Open Vld) en Freya Piryns (Groen) op ’t Schoon Verdiep. “Blauw of groen, vandaag is jullie dag”, klonk het. FOTO JORIS HERREGODS

Newspapers in Dutch

Newspapers from Belgium