Gazet van Antwerpen Stad en Rand

“Al 40 jaar bezig, en het blijft gezellig”

Café Zeezicht viert verjaardag onder de ‘eigen sterrenhem­el’

- BARBARA VANDENBUSS­CHE

Café Zeezicht bestaat 40 jaar en dat werd uitgebreid gevierd. Met straatthea­ter, plaktattoo­s, optredens en djsets was er vier dagen lang nog meer ambiance dan gewoonlijk op de Dageraadpl­aats.

Het legendaris­che café op de Dageraadpl­aats had zijn veertigste verjaardag niet beter kunnen plannen. Onder een schitteren­d blauwe hemel en heerlijk zwoele nacht werd er gevierd, genoten, gezongen en gedanst. “Het was buiten verwachtin­g”, zegt Babs Cossaer, die samen met David Jo- ris en Esther Fonteyn het café uitbaat. “We hadden veel volk verwacht, maar het was een echte overrompel­ing. Ook mensen van lang geleden kwamen langs en waren zo blij dat het café er nog altijd was. Het feest is tot in de late uurtjes doorgegaan. We kregen ze gewoon niet naar huis. Zo fijn om te zien hoe het leeft, niet alleen bij feestgange­rs, maar ook bij gezinnen en andere klanten. Daarom organisere­n we ook straatthea­ters en circusacts.”

De innerlijke clown

Een van die acts, Teatro Pachuco, wordt gebracht door Rudi (58), die samen met zijn dochters Luna (8) en Sibel (3) op het terras in de schaduw zit. “Ik ben al vaak naar het Zeezicht geweest”, zegt Rudi.

“Het is hier altijd heel gezellig om iets te drinken en te genieten van de familiale sfeer. Straks treed ik hier op als clown. Zonder makeup, het gaat er meer om mijn innerlijke clown naar buiten te brengen. Babs, de eigenares, is een fantastisc­h mens met een warm hart, een genereuze geest en een sociaal bewustzijn. Een zeer goede combinatie voor zowel de business als de persoonlij­kheid.”

Ook andere vaste klanten verwijzen naar de sociale rol van het Zeezicht in de buurt. Andreas, Christophe en Sam (alle drie 28) zitten samen met hun vrienden aan een lange tafel in de zon.

“Vroeger was dit een plein vol kasseien, met erg veel overlast en drugsdeale­rs”, zegt Andreas. “Het Zeezicht en café De Schraelen Troost hebben toen een heel grote rol gespeeld in de herwaarder­ing van het plein.”

Net dat eigenzinni­ge karakter, de onafhankel­ijkheid en het feit dat de geest van het café behou- den is gebleven, is wat klanten zo sterk appreciëre­n, denkt Babs, en dat wordt aan tafel beaamd. “Ze zijn al veertig jaar bezig en het is een leuke hippe tent, maar het blijft ook volks en gezellig, voor iedereen”, klinkt het.

Wereldkamp­ioenschap in ’94

“Ik kom hier al van toen ik 6 of 7 was”, zegt Andreas. “De eerste keer was tijdens het wereldkamp­ioenschap voetbal, ik denk in 1994, toen we hier mee kwamen supportere­n. Met zo’n verjaardag als nu, of bij de 33ste verjaardag van het Zeezicht, voelt het altijd aan als een reünie, een beetje thuiskomen”, zegt hij.

“Ik ben opgegroeid in Lint, maar mijn ouders zaten geregeld in het Zeezicht”, vertelt Sam. “Ik heb hier altijd gespeeld, want de speeltuin is hier al heel lang”, weet hij. “Dit pleintje is erg gezellig”, vult Christophe nog aan. “En vergeet de romantisch­e lichtjes niet. We hebben hier altijd onze eigen sterrenhem­el.”

Ondertusse­n is Tars (35) bezig met de voorbereid­ing van de avond. “Ik ben goed bevriend met David en doe alles van techniek hier, van optredens tot hulp bij computerpr­oblemen. In 2005 ben ik naar Antwerpen verhuisd. Toen ik hier op een dag passeerde, ben ik toevallig blijven plakken. Het is hier zo’n leuk plein, waar van alles gebeurt en leeft. En een goed bruin café, daar houd ik wel van. We hebben vrijdag alles opgesteld en er waren nog verschille­nde optredens gepland. Een beetje stress is er wel, want sommige websites gaven aan dat het zou regenen. Ik hoop van niet, want ons podium heeft geen dak.”

Intiem jazzconcer­t

Donderdag was het feest al gestart met een playbacksh­ow voor kinderen. Zaterdag- en zondagnami­ddag entertaind­en de straatthea­ter- en circusacts kinderen en hun ouders. Muzieklief­hebbers werden verwend met Halve Neuro op vrijdag en School is Cool op zaterdag, gevolgd door dj-sets van onder meer Hot LiBBs, met muziek uit de jaren zeventig, de beginjaren van het Zeezicht. “Zondag was er nog een intiemer jazzconcer­t met Jokke Schreurs en een illusionis­tenshow”, zegt Babs op de afsluitend­e dag. “Het waren zeer fijne dagen, waarbij werd gedanst tot in de vroege uurtjes. Dus het is dan stilaan wel goed geweest.”

 ?? FOTO RR ?? Aan animatie geen gebrek op de Dageraadpl­aats.
FOTO RR Aan animatie geen gebrek op de Dageraadpl­aats.
 ?? FOTO PATRICK DE ROO ?? Er werd geklonken op het goede weer en op de 40ste verjaardag van het beroemde café Zeezicht.
FOTO PATRICK DE ROO Er werd geklonken op het goede weer en op de 40ste verjaardag van het beroemde café Zeezicht.

Newspapers in Dutch

Newspapers from Belgium