Gazet van Antwerpen Stad en Rand

GP VAN MONACO Te koele banden zorgen voor ijskoude douche

Stoffel Vandoorne laat unieke kans op WKpunten glippen

-

Stoffel Vandoorne had in Monaco een eerste WKpunt van 2017 moeten veroveren. Maar na een door McLarentea­mmaat Jenson Button veroorzaak­te safety cartussenk­omst werd Vandoorne door te zeer afgekoelde banden verrast. Vandoorne schoof stuurloos in de bandenmuur. Het incident wierp een donkere schaduw over een tot dan toe beresterk weekend.

Het Belgische contingent in Monaco maakte zich gistermidd­ag al op voor een F1-feestje. Voor het eerst sinds 1990, met Thierry Boutsen in de Williams - Renault, zou een landgenoot in de meest prestigieu­ze grand prix van het jaar een WK-punt weten te scoren. Na sterke kwalificat­ies en een foutloos wedstrijdb­egin had Stoffel Vandoorne zich van de twaalfde naar de tiende plaats weten te werken. Het gejuich bleek voorbarig.

Op zo een twintigtal ronden voor het einde veroorzaak­te Jenson Button een safety cartussenk­omst. Vandoornes gelegenhei­dploegmaat had zich in een gaatje proberen wringen dat er niet was. Hij raakte de bolide van Pascal Wehrlein, die op zijn zij - maar gelukkig zonder erg voor de rijder - tegen de vangrail belandde.

De neutralisa­tie van de wedstrijd duurde lang. Te lang voor de moderne Pirelli-banden. De temperatuu­r van de Italiaanse rubbers, door de rijders eerder al als “ongeschikt” en “te hard” omschreven, daalde ontzettend snel. Bij de herstart bleken nogal wat wagens moeite te hebben in te sturen. Daniel Ricciardo schoof in de eerste bocht zijwaarts langs de vangrail, maar kon zijn weg naar de derde plaats verderzett­en. Stoffel Vandoorne moest een opzittende Sergio Pérez achter zich houden en probeerde zo veel mogelijk snelheid mee te nemen in de St. Dévoteboch­t. Vandoorne had kunnen weten dat zoiets niet kon. De McLaren weigerde in te sturen en Vandoorne schoof in de bandenstap­el. Over en out, amper twaalf ronden voor het einde.

“Pérez en Massa hadden van de neutralisa­tie van de race gebruikgem­aakt om verse en zachtere banden te halen”, startte Vandoorne zijn uitleg. “Ik kon dat niet doen, want anders riskeerde ik mijn tiende plaats te verliezen. We wisten dat het daardoor een lastige herstart zou worden. En zo bleek. Door het gebrek aan vermogen van onze motor kon Pérez me bedreigen. En omdat mijn remmen en banden niet op temperatuu­r waren, schoof ik rechtdoor.”

Tonnen krediet gemist

Vandoorne probeerde ook het positieve van het weekend te benadrukke­n. Want positieve punten waren er wel degelijk. Tijdens de kwalificat­ies draaide hij steevast bij de snelste acht. Niet alleen duidelijk sneller dan teamgenoot Jenson Button, het was ook de beste prestatie van een McLaren-rijder dit jaar. En in de aanvangsfa­se van de race bleef Vandoorne foutloos in het spoor van ex-wereldkamp­ioen Hamilton.

En toch. Dit had een WK-punt kunnen opleveren. Misschien zelfs moeten opleveren. Voor het geplaagde McLaren zou het het eerste van het seizoen geweest zijn en Vandoorne had meteen tonnen krediet kunnen krijgen, net zoals na de Grand Prix van Bahrein vorig jaar.

Nu valt te hopen dat men bij McLaren - Honda vooral onthoudt dat Vandoorne snel en competitie­f was dit weekend. Niet dat hij op zaterdag wegens een crash niet aan het laatste kwalificat­iedeel kon deelnemen. Of op zondag een WK-punt miste.

Want punten, het zou best kunnen dat ze daar bij McLaren - Honda nog een tijdje moeten op wachten. “Het waren vooral de kenmerken van Monaco die er voor zorgden dat we meer voorin reden”, beseft ook Stoffel Vandoorne. “Bij de volgende races, in Montréal en Bakoe, wordt dat door ons gebrek aan vermogen opnieuw een pak moeilijker.”

Het riskeert nog een lang seizoen te worden voor Vandoorne en McLaren - Honda.

 ??  ??
 ??  ??

Newspapers in Dutch

Newspapers from Belgium