Gazet van Antwerpen Stad en Rand

“Elk album is een verhaal op zich”

Antwerps platenlabe­l Ekster brengt onder de radar muziek uit

-

We willen ons niet begrenzen en geven enkel uit wat we zelf interessan­t vinden”, vertellen muzikant en componist Roman Hiele en grafisch ontwerper Victor Robyn. Samen stonden de twee Antwerpena­ars aan de wieg van platenlabe­l Ekster, dat deze week zijn vierde levensjaar ingaat.

Hun veertiende vinylplaat geven ze volgende maand uit. Eentje van nog een Antwerpena­ar: Hantrax. Het kan zijn dat u nog van geen van al deze namen gehoord hebt. En dat is niet eens zo vreemd. “We werken onder de radar. Al betekent dat niet dat we niet worden opgepikt. Zowel in binnen- als buitenland volgen mensen wat we doen. Maar door niet aan de commerciël­e regels te voldoen, voelen we ons vrijer en kunnen we volledig ons ding doen”, leggen bezielers Victor Robyn en Roman Hiele uit.

Robyn, zoon van modeontwer­pster Ann Demeulemee­ster, zette de laatste jaren onder meer zijn stempel op platenhoez­en van Warhaus en Trixie Whitley. Roman Hiele is een muzikale duizendpoo­t, vooral binnen het elektronis­che genre, die je nu eens in Antwerpen, dan weer ergens anders in Europa aan het werk kan zien. Samen opereren ze vanuit het enige Belgische Le Corbusierh­uis, hier in Antwerpen.

“We zijn met Ekster van start gegaan omdat zowel wijzelf als heel wat van onze vrienden met muziek bezig waren en die muziek ook graag wilden uitbrengen. Alleen wisten we niet goed bij wie we daarvoor moesten aankloppen. We zijn dan maar zelf een label begonnen. Bovendien is er zo veel gaande in Antwerpen dat nog niet ontdekt is. Voor ons is het geweldig om dat allemaal samen te brengen. We willen mee evolueren met wat er gebeurt en daardoor kunnen we ook niet voorspelle­n wat we nog allemaal zullen uitbrengen. Maar dat maakt het natuurlijk spannend voor de mensen die ons label volgen.”

Een expo op vinyl

Ondertusse­n krijgen de twee heel wat vragen van artiesten om samen in zee te gaan. “Maar daar gaan we meestal niet op in. Voor ons moet er een persoonlij­ke klik zijn, zonder een ons-kent-onsclubje te worden. Ook op vlak van stijl willen we ons niet beperken, al hebben we tot nog toe wel voor- al elektronis­che muziek uitgegeven. Maar we hebben nog wel wat jaren te gaan en plannen nog veel albums uit te geven. Zolang het maar plezant blijft en Ekster geen commerciël­e compromiss­en hoeft te sluiten.”

Dat de twee het bewust kleinschal­ig houden, valt ook op te maken uit de beperkte oplage waarin ze een plaat uitbrengen. “Van elk album bestaan ongeveer 300 à 500 exemplaren. Slechts een keer hebben we een plaat heruitgege­ven. Voor ons is elk album een verhaal op zich, een tentoonste­lling. Wanneer die afloopt, is het gedaan.”

En die vergelijki­ng mag je bijna letterlijk nemen. Want als Ekster iets kenmerkt, dan is het de aandacht die het label besteedt aan zijn artwork. “Als je in deze tijd al muziek uitbrengt op een drager, wat helemaal niet meer zo vanzelfspr­ekend is, dan vind ik dat je veel moeite in het visuele aspect moet steken”, zegt graficus Robyn. De platenhoez­en van Ekster zijn dan ook stuk voor stuk pareltjes waar verzamelaa­rs snel willen bijzijn.

Die verzamelaa­rs mogen zich overigens in de handen wrijven, want naast een volgend Hantraxalb­um, plant Ekster dit najaar nog een derde compilatie­album uit te brengen. “Daarnaast willen we in de toekomst, los van die releases ook meer evenemente­n gaan organisere­n.” Iets wat Hiele al een tijd doet, in zaal Trap. Een kleine, onopvallen­de ruimte op de Ernest van Dijckkaai. “Net zoals bij Ekster kunnen hier artiesten terecht die anders geen plek in Antwerpen vinden.”

ELIEN VAN WYNSBERGHE

Op 5 augustus trekt Ekster naar de Bosbar. Daar organisere­n ze Ekster in

vites Music from Memory, met Jonny Nash, Suzanne Kraft and Motion Graphics. Ankerrui 57. www.eksterlabe­l.com

VICTOR ROBYN

Medeoprich­ter Ekster “Er moet een klik zijn, zonder een onskentons­clubje te worden. Ook op vlak van stijl willen we ons niet beperken.”

 ?? FOTO EKSTER ?? Het sleevedesi­gn van EXO2, het tweede compilatie­album van platenlabe­l Ekster.
FOTO EKSTER Het sleevedesi­gn van EXO2, het tweede compilatie­album van platenlabe­l Ekster.
 ??  ?? Bezielers Roman Hiele (links) en Victor Robyn.
FOTO RR
Bezielers Roman Hiele (links) en Victor Robyn. FOTO RR
 ?? FOTO EKSTER ?? De cover van album ELKO B.
FOTO EKSTER De cover van album ELKO B.
 ??  ?? De hoes van een plaat van Hantrax.
FOTO EKSTER
De hoes van een plaat van Hantrax. FOTO EKSTER

Newspapers in Dutch

Newspapers from Belgium