Gazet van Antwerpen Stad en Rand

Jani als prima ballerina

-

Jani Kazaltzis zoekt het voor zijn laatste uitdaging van het seizoen vanavond dicht bij huis. Met de hulp van Ballet Vlaanderen en de Koninklijk­e Balletscho­ol Antwerpen wil hij zich op een week omscholen tot ballerina.

Hoewel Jani in zijn jonge jaren heel wat dansvloere­n onveilig maakte, heeft hij er nooit aan gedacht om ballet te dansen. Hij huivert bij de gedachte zichzelf in een maillot te hijsen, maar hij was gefascinee­rd door de elegantie van de artiesten en de verhalen achter de coulissen. “Op het eerste gezicht lijkt het vooral op je tenen staan en rondjes draaien”, zegt de stijlgoero­e. “Maar dat was het niet. Ik had een vermoeden dat het zwaar zou zijn, maar zó zwaar? Ik wou tijdens de opnames ook weten waarom iemand zich keihard afbeult om vervolgens in een iets te strak pakje op een podium te gaan staan.”

Omdat Ballet Vlaanderen zijn grootste productie ooit voorbereid­de tijdens de opnames, zag Jani een uitgelezen kans om deze wereld van binnenuit te verkennen. Hij ontmoet er onder andere Wim Vanlessen, de bekendste Belgische balletdans­er die al jarenlang tot de wereldtop behoort. “Om ballet echt goed te kennen, moet je meetrainen”, zegt Vanlessen. “Dan merk je ook dat elke balletdans­er goede en slechte dagen heeft. Dat er vaak ook frustra-

tie is als het niet goed lukt.”

Voor internatio­nale jury

Tussen Wim en Jani klikt het meteen. “Wim vond dat ik alleen maar ballet goed kon begrijpen door zelf aan de slag te gaan. Daarom ben ik ook naar de Koninklijk­e Balletscho­ol Antwerpen getrokken. Daar ontmoette ik Anaïs, een laatstejaa­rs die met Wim in de grootse productie Spartacus zou meedoen.”

Spartacus is voor een balletdans­er het summum. “Als dat op je cv staat, behoor je tot de categorie van de goede balletdans­ers”, zegt Vanlessen tegen Jani. “Ik ben er ook zenuwachti­g voor. Je kijkt er enerzijds naar uit, maar anderzijds weet iedereen wat het stuk vergt. Nu is het moment om je talent te tonen en de verwachtin­gen waar te maken.”

Ook Jani moet aan de bak. Hij gaat de uitdaging aan om, samen met echte dansers, voor een profession­ele internatio­nale jury te verschijne­n. Als de jury niet in de gaten heeft dat Jani geen echte balletdans­er is, is de uitdaging geslaagd. (tove)

Jani gaat..., vanavond om 20.40u

op Vier

 ?? FOTO VIER ?? Jani traint mee met de Koninklijk­e Balletscho­ol Antwerpen.
FOTO VIER Jani traint mee met de Koninklijk­e Balletscho­ol Antwerpen.

Newspapers in Dutch

Newspapers from Belgium