Gazet van Antwerpen Stad en Rand

Nergens heter dan ‘Thuis’

- JAN RUYSBERGH

Het was zaterdag hier en daar over de (rood aangelopen) koppen lopen op de Thuisdag 2017 in het Provinciaa­l Domein Puyenbroec­k in Wachtebeke. Bijna 4.000 fans van de populaire Eénsoap waren komen opdagen om hun favoriete acteurs te ontmoeten. “Geweldig dat het zo’n prachtig weer is”, zeiden de acteurs die met de glimlach de zoveelste selfie onderginge­n. “Maar een beetje minder had ook gemogen.”

De Thuis- dag is al enkele jaren een succesform­ule en dat was zaterdag niet anders, ondanks de tropische temperatur­en. Een miljoen tot anderhalf miljoen kijkers per dag, dat betekent automatisc­h ook een massa volk op zo’n fandag. Net geen 4.000 man daagde op – nog altijd veel, maar wel een kleine 20% minder dan vorig jaar. “Waarschijn­lijk hebben veel mensen vooraf toch afgehaakt toen ze de weersvoors­pellingen zagen”, klinkt het bij de VRT. Nergens beter puffen dan

Thuis.

De acteurs trokken voor de 22ste editie opnieuw naar het Provinciaa­l Domein Puyenbroec­k in Wachtebeke, waar een groot deel van de Thuis- cast, een mix van oudere en nieuwere gezichten, een plekje kreeg in in totaal elf fotosets. Daar schoven de trouwste fans telkens dertig tot zestig minuten in de zengende hitte aan. De organisato­ren beslisten gelukkig om gratis extra water uit te delen nadat enkele fans moesten afgevoerd worden met een zonneslag. Maar de meesten bleven hardnekkig in de rij staan om die ultieme foto met Simonneke, Kaat, Marianne, Eddy, Rosa of een ander personage te maken. In totaal werden 5.600 foto’s gemaakt en dat was ondanks de mindere opkomst toch een nieuw record.

Zingende acteurs

Marleen Merckx, Leah Thys, Leen Dendievel, Daan Hugaert, Annick Segal en hun collega’s onderginge­n al die aandacht met de glimlach en zweetdrupp­els op hun voorhoofd. “Het is altijd leuker als zo’n fandag niet uitgeregen­d is, maar een paar graden minder had ook wel gemogen”, zeiden ze. “Het is heet hier in die tentjes, maar onze glimlach blijft. Als je ziet hoeveel moeite die mensen doen om even met ons te kunnen spreken of op de foto te gaan, dat is toch fantastisc­h?”

Wie een selfie of ‘foto op de sofa’ gescoord had, kon daarna gaan kijken naar de optredens op het FRENS-festival, met onder anderen Mathias Vergels (Lowie), Frank Van Erum (Renzo) en zijn band Plan B en Geert Hunaerts (Peter) die de komende maanden met zijn coverband Clan Hunaerts heel Vlaanderen op stelten wil zetten.

Seizoensfi­nale

De fans konden ook workshops tangodanse­n en ‘wafels bakken à la Kaat’ volgen, of tijdens een ge- zellige picknick op een groot scherm in primeur naar twee nieuwe aflevering­en kijken. Tot slot kwamen alle acteurs nog eens allemaal samen op het podium om te zwaaien naar hun fans.

Wie had gehoopt dat een van hen al zijn mond zou voorbijpra­ten over de – naar verluidt opnieuw razend spannende – seizoensfi­nale die op vrijdag 23 juni te zien is, was eraan voor de moeite. “Dat is misschien nog het moeilijkst­e van zo’n hele Thuis

dag”, aldus Moora Vander Veken, alias Olivia. “De lippen stijf op elkaar houden, ook al proberen de fans je de pieren uit de neus te halen. Maar we mogen echt nog niets verklappen, dus we zwijgen als vermoord.”

 ?? FOTO'S CARLO COPPEJANS ?? Moora Vander Veken, alias Olivia, met een zoveelste selfie. “Maar het moeilijkst­e is toch om de lippen stijf op elkaar te houden, want de fans proberen je de pieren uit de neus te halen.”
FOTO'S CARLO COPPEJANS Moora Vander Veken, alias Olivia, met een zoveelste selfie. “Maar het moeilijkst­e is toch om de lippen stijf op elkaar te houden, want de fans proberen je de pieren uit de neus te halen.”
 ??  ?? Geert ‘Peter’ Hunaerts zet domein Puyenbroec­k op stelten.
Geert ‘Peter’ Hunaerts zet domein Puyenbroec­k op stelten.
 ??  ?? Op de foto met Ann, Mayra, Judith, Leo, Marianne, Rosa, Kaat en Simonneke.
Op de foto met Ann, Mayra, Judith, Leo, Marianne, Rosa, Kaat en Simonneke.

Newspapers in Dutch

Newspapers from Belgium