Gazet van Antwerpen Stad en Rand

“Vroeger was werk belangrijk, nu plezant”

-

Dat is nu eens een voze vraag. Echt.” Studio Brusselpre­sentatrice Siska Schoeters (35) staat op scherp. Dat moet ook, want vanaf vandaag is de moeder van twee en de stiefmoede­r van nog eens twee voor het eerst met De

Club te zien op Eén. “Er zitten vier vrouwen in de eerste aflevering. Maar dat is geen statement, het is gewoon niet zo moeilijk om leuke bekende vrouwen te vinden.”

Minnie De Soete ligt op haar arm koddig en schattig te wezen. Zeven maanden jong is ze. Broer Lucien (6) is net gaan slapen, na een zwembadses­sie in de tuin. Een plastic zwembad voor alle duidelijkh­eid. Manlief Tomas De Soete (41) zoekt de babyfoon. Het leven zoals het is, op een zwoele zomeravond in Temse.

Welke vraag mag ik je niet stellen?

Siska Schoeters: Hoe krijg je het allemaal voor elkaar met vier kinderen?

Hoe krijg je het allemaal voor elkaar met vier kinderen? Het stond op mijn vragenlijs­t.

Dat is nu eens een voze vraag. Ik krijg die altijd. Denk je dat ze die ooit hebben gesteld aan Tomas toen die Café Corsari presenteer­de? Hij had er toen ook al drie, hé. Dat is dus zo typisch.

Je maakt je kwaad.

Omdat je door zulke vragen het stereotiep­e bevestigt. Net zoals nu bij mijn nieuwe tv-programma. Er zitten vier vrouwen in De

Club. Daar wordt nu zo belangrijk over gedaan.

Productieh­uizen zeggen altijd dat het zo moeilijk is om vrouwen te vinden voor televisie.

Dat is omdat ze te lui zijn om hard te zoeken. Het is geen statement hoor, ik zal niet staan zwaaien met een vlag. Maar het is helemaal niet zo moeilijk om goeie, bekende vrouwen te vinden. Het zijn ook geen excuustruz­en. Gewoon heel toffe wijven. Je moet er echt mee lachen zonder dat je het gevoel hebt dat je naar Flair-tv kijkt – zonder Flair daarmee te willen beledigen. Het is geen truttemiek­e-televisie. En nee, het is ook geen tv met vier vrouwen met ballen. Een horrorwoor­d.

Net als ‘straffe madam’.

Ja, zwijg. En ‘zotte doos’, dat is ook zo verschrikk­elijk. Die woorden zijn zeker bedacht door mannen. “Door haar markante oprechthei­d, volslagen gebrek aan kapsones en haar niet klein te krijgen naturel steekt Siska gunstig af tegen poseurs, ijdele kwakers en profession­ele blaaskaken.” Ook de woorden van een man. Journalist Rudy Vandendael­e. Zo tof om dat te horen. What you

see is what you get. Ik kan gewoon niet anders. Ik heb zelf zo’n hekel aan van die gladjanuss­en die plots helemaal anders doen omdat er een camera op hun kop staat. En er zijn er veel in medialand. Waarom heeft Adèle zo’n succes? Niet alleen door haar muziek, ook gewoon door wie ze is. Gaat ze bij James Corden in de taxi superhard zingen en in één teug thee uitdrinken waarbij je denkt: ze doet dat ook met bier. Ze schaamt zich totaal niet en als ze wil boeren, dan doet ze het. Respect. Let op, ik hou wel van een bepaalde beleefdhei­d, maar je moet niet per se een prinses met het ideale leven zijn. Ik zeg vaak dat ik het ook soms allemaal niet weet.

En dat je blij bent dat je “fuckers” in bed liggen zodat je eindelijk rust hebt.

Op die uitspraak is overdreven veel reactie gekomen. Ik vond dat heel raar. Ik heb iets gezegd dat elke normaal denkende moeder zegt. Elke moeder is toch blij als haar kinderen in bed liggen? Punt. Natuurlijk sprongen alle mamablogs daarop, blogs die normaal gezien niets te schrijven hebben. Gingen ze praten over de psychologi­e van Siska en haar kind. Er werden zelfs kinderpsyc­hiaters bijgesleur­d die zeiden dat ik geen band met mijn kinderen heb. Ik ben gestopt met dat te lezen. Ik zie mijn kinderen doodgraag en ben de beste moeder die ze kunnen hebben.

Waarom wou je eigenlijk nog een tweede kind?

Dat is pure biologie. De cirkel was nog niet rond. Minnie is gelukkig een brave baby. Ik ben sinds haar nog meer veranderd. Ik kan nu op nog een veel betere manier fuck you zeggen. Ik besef nu meer dan ooit: ik ben een moeder, al de rest is echt niet meer zo belangrijk. Ik relativeer mijn werk heel hard. Ja, ik ga nu een tv-programma doen. Ik vind dat helemaal niet zo spectacula­ir, terwijl ik tien jaar geleden voor zoiets veel gestressee­rder zou zijn.

SISKA SCHOETERS (35)

Presentatr­ice

‘De Club’ “Sinds de geboorte van Minnie ben ik nog meer veranderd. Ik kan nu op een nog veel betere manier ‘fuck you’ zeggen.”

Eigenlijk zijn moeders de ideale presentato­ren?

Absoluut, omdat ze de boel kunnen relativere­n. Meer zichzelf zijn. Foert zeggen. Let op, ik heb wel zenuwen, maar ik kan er niet al te lang mee bezig zijn. Vlak voor de eerste opnames moest Tomas alles regelen met de kinderen en alles leek in het honderd te lopen. Dan ben je daar meer mee bezig dan met je druk te maken over de tv. Vroeger was werk belangrijk, nu is het plezant. Dat klinkt erg Bond zonder Naam, maar ik ben een stuk dankbaarde­r geworden. Ik amuseer me zo. En natuurlijk heb ik me de vraag gesteld: Fuck, ik heb twee kinderen, zal ik nog wel kunnen meedraaien en zal het nog wel allemaal lukken? Maar dan bellen ze je tijdens je zwangersch­apsverlof terwijl je 20 kilo dikker bent en vragen ze je voor een test en willen ze je. Op de koop toe zeggen ze nog dat je niet eens moet afvallen. Dan ben je wel dankbaar, hoor.

Je hoeft geen “ideaal medialicha­am” te hebben. Nog zo’n term van jou. Hoe ziet een medialicha­am er eigenlijk uit?

Fijne vingertjes, schone grote borsten, wat frêle gebouwd. Zoals Hanne Troonbeeck­x. Die heeft op televisie echt een schoon lijf. Ik heb me erbij neergelegd dat ik dat niet zal hebben. Ik ben er mijn hele leven mee bezig geweest, maar ook dat begin ik te relativere­n. Dat lijf heeft twee kinderen gekregen.

Het perfecte alibi.

(lacht) Ik was daarnet aan het wandelen en dacht: Hé, als ik mijn buik laat hangen, is hij even dik als mijn borsten. Nee serieus, ik mag niet klagen. Ik kan elke dag gaan turnen en oefeningen doen, maar ik heb daar gewoon geen tijd voor.

Hoe is het nu met de Weight Watchers? Je had een boos bericht op Instagram geplaatst nadat ze je op Moederdag een bericht stuurden met een korting voor een van hun producten.

Het leek alsof ik boos was, maar ik was het totaal niet. Ik vergat er ‘haha’ bij te schrijven en het hek was weer van de dam. Ik vond dat bericht gewoon grappig. Hoe kan je nu op Moederdag een sms’je sturen over gewicht? Net op het moment dat mama de eerste hap van haar croissant neemt, die door haar man en kind zijn klaargezet. Met nog een lekker eitje voor haar neus en een reep chocolade. Doe dan iets slimmer. Zeg: Je krijgt vandaag twintig punten extra. Je mag vandaag voor twintig punten meer boefen. Twintig is veel hoor, ik kan het weten omdat ik zelf ook nog dat dieet heb gevolgd. Of stuur dan een foto van een chocoladet­aart die maar acht punten telt. Met het bijhorende recept.

LOTTE DEBROUWERE

De Club, van maandag tot en met donderdag om 21.35u op Eén

 ?? FOTO DIRK VERTOMMEN ??
FOTO DIRK VERTOMMEN
 ??  ??
 ?? FOTO VRT ?? Actrice Frances Lefebure en presentatr­ices Dina Tersago en Ihsane Chioua Lekhli zijn vanavond de eerste clubleden van Siska Schoeters.
FOTO VRT Actrice Frances Lefebure en presentatr­ices Dina Tersago en Ihsane Chioua Lekhli zijn vanavond de eerste clubleden van Siska Schoeters.

Newspapers in Dutch

Newspapers from Belgium