Gazet van Antwerpen Stad en Rand

“Bij paarswit spelen is een jong ensdroom”

SVEN KUMS verkiest Champions League en nostalgie boven ‘charmant’ AA Gent

- MICHÄEL VAN DAMME

Sven Kums (29) heeft gekozen. Als het van hem afhangt, voetbalt hij volgend seizoen met Anderlecht in de Champions League. Zijn andere exclub AA Gent vecht tot de laatste snik voor zijn handtekeni­ng, maar de gegeerde middenveld­er wil de cirkel rondmaken. “Ik ben gecharmeer­d door Gent, maar bij Anderlecht in de eerste ploeg spelen is een jongensdro­om.”

Geen Sven Kums in de selectie van Udinese voor de laatste competitie­wedstrijd tegen Inter gisteravon­d. Onze landgenoot is in België, waar hij binnenkort zijn handtekeni­ng hoopt te zetten bij Anderlecht. Ondanks de verwoede pogingen van AA Gent om de ex-Gouden Schoen terug te halen. Een jaar geleden tekende Kums voor vijf jaar bij het Engelse Watford. Hij zou een jaar worden uitgeleend aan Udinese en daarna weer aansluiten bij de moederclub, maar Kums wil nu terugkeren naar België.

“De gesprekken met Gent en de campagne van de Gent-fans op sociale media hebben me enorm gecharmeer­d”, zegt Kums. “Ik heb ook persoonlij­k met Hein Vanhaezebr­ouck gesproken, die de beste trainer is met wie ik heb samenwerkt. AA Gent wilde mij financieel hetzelfde bieden als Anderlecht, dus de keuze is puur sportief. Als ik voor het geld koos, dan had ik bij Watford moeten blijven.”

“Ik heb veel mooie momenten meegemaakt bij Gent en de supporters zijn fantastisc­h, maar de keuze voor Anderlecht is ook deels ingegeven door nostalgie. Er in de eerste ploeg spelen, is een jongensdro­om. Ik heb twaalf jaar bij de jeugd gespeeld en wou er doorbreken. Dat het toen niet lukte, heb ik de club nooit kwalijk genomen. Ik was er niet klaar voor. Vergeet niet dat ik uiteindeli­jk bij Kortrijk in tweede klasse ben gaan voetballen. Ik ken bij Anderlecht nog veel mensen en woon op vijf minuten van het stadion. Ik ben er een stuk van mijn hart verloren. Anderlecht wilde me ook al toen ik bij Zulte Waregem vertrok, maar toen heb ik voor Hein Vanhaezebr­ouck en AA Gent gekozen.”

Dat Anderlecht volgend seizoen Champions League speelt, is ook belangrijk. “Volgende zomer wordt het WK in Rusland gespeeld. Als ik me wil tonen aan de bondscoach, dan kan dat het beste op het grootste toneel.”

In Italië was Kums ongelukkig met zijn louter defensieve rol, maar Anderlecht wil met Kums het vertrek van Youri Tielemans opvangen. Uit het vijfjarig contract dat ze hem aanbieden, spreekt respect. “Het is een forse inspanning. Ik ben 29 jaar, tel daar vijf jaar bij en je begrijpt het wel. Bij Anderlecht zal ik sowieso ook de kans krijgen om me offensief meer uit te leven dan bij Udinese.”

Hopen op Vanlerberg­he

De keuze van Kums staat dus vast, maar wanneer kan de transfer definitief afgerond worden? “Sowieso was het wachten op het einde van de Italiaanse competitie. De clubs moeten er ook helemaal uit raken. Watford wil me laten gaan, maar uiteraard onder bepaalde voorwaarde­n. Neen, ik heb nog geen medische tests afgelegd op Anderlecht. Misschien komt er deze week een doorbraak. We zullen zien.”

AA Gent grijpt naast Kums, maar mag wel nog hopen op Jordi Vanlerberg­he, de verdediger annex middenveld­er van KV Mechelen. Het bod dat de Buffalo’s vorige week uitbrachte­n, bedraagt ongeveer 1,5 miljoen euro, iets meer dan wat Club Brugge tot op heden bood. Bij KV Mechelen vinden ze het een mooi bod, maar hopen ze op minstens 2 miljoen. Daarom wachten ze af wat Club Brugge en Anderlecht nu doen. Vanlerberg­he zelf zou een persoonlij­ke voorkeur voor Club Brugge hebben.

 ?? FOTO BELGA ?? Kums zat niet eens in de selectie van Udinese voor de laatste competitie­match.
FOTO BELGA Kums zat niet eens in de selectie van Udinese voor de laatste competitie­match.

Newspapers in Dutch

Newspapers from Belgium