Gazet van Antwerpen Stad en Rand

Ferraritac­tiek levert Vettel comfortabe­le WKvoorspro­ng op

- (gve)

De Duitser Sebastian Vettel was gisteren de snelste in de zesde manche van het WK. Al na de kwalificat­ies voor de 75e Grand Prix van Monaco was duidelijk dat er wel heel vreemde dingen zouden moeten gebeuren om Ferrari van de zege in het prinsdom te houden.

Kimi Räikkönen, die zijn eerste polepositi­on in bijna negen jaar bij de start goed had weten te verzilvere­n, leek daar aanvankeli­jk het meeste aanspraak op te maken. Ferrari had voor kopman Sebastian Vettel echter een betere pitstopstr­ategie bedacht, waardoor de Duitser iets voor halfweg van twee naar één doorschoof. Räikkönen baalde als een stekker, maar zorgde wel nog voor de eerste Ferrari-dubbel in bijna zeven jaar. Voor de Scuderia was het ook de eerste Monaco-triomf sinds Michael Schumacher er in 2001 zegevierde. Vettel kreeg nog een extra bonus: omdat Lewis Hamilton zijn kwalificat­ies compleet had verkwansel­d, kon de Brit pas als dertiende vertrekken. Hamilton schoof nog door naar zeven, maar kijkt in de WKtussenst­and nu wel tegen een achterstan­d van 25 punten aan. Precies de mogelijke puntenoogs­t van één Grand Prix. “Het is duidelijk dat Ferrari zijn kopman heeft gekozen”, reageerde Hamilton gelaten. “Normaal gezien geraakt de tweede wagen van een team nooit via strategie voorbij de eerste, tenzij het team daar specifiek voor kiest. Dat is hier gebeurd. Of ik zal vragen dat ze vanaf nu hetzelfde doen bij Mercedes? Valtteri ( Bottas, vierde in Monaco,

red.) rijdt uitstekend, ik denk niet dat ik dat recht heb. We moeten er gewoon voor zorgen dat een situatie als deze zich bij ons nooit voordoet.”

Vettel was zich ondertusse­n van geen kwaad bewust. “Dit scenario was alvast niet gepland”, stelde de Duitser. “Maar toen Kimi de pitstraat was ingereden om van banden te wisselen, leek het wel of mijn setje een tweede leven kreeg. Ik kon enkele snelle ronden neerzetten, wat me goed uitkwam. Ik wilde vooral voor Bottas blijven. Maar Kimi verloor ondertusse­n wat tijd in het verkeer en zo kon ik hem passeren. Kijk, ik ga niet onder stoelen of banken steken dat ik hier heel blij om ben. Maar ik kan ook begrijpen waarom Kimi niet zo gelukkig is op dit moment.”

Newspapers in Dutch

Newspapers from Belgium