Gazet van Antwerpen Stad en Rand

“Lang moeten wachten op die eerste titel”

Lotte Rotman uit Kontich pakt Belgische titel bij de meisje s

- KAREL LEMMENS

Met een overtuigen­de spurtzege heeft Lotte Rotman gisteren haar eerste nationale titel behaald. In een massaspurt toonde de Kontichse zich in het OostVlaams­e Oosterzele duidelijk de snelste.

“Eindelijk heb ik die driekleur beet”, glunderde de 17-jarige Rotman. “Bij de nieuweling­en stond ik in mijn eerste jaar als derde op het podium, maar een jaar later kon ik niet starten, omdat ik was geselectee­rd voor de Olympische Jeugdspele­n in Georgië. Vorig jaar was ik herstellen­de van een ruggenwerv­elbreuk, zodat ik evenmin mijn kansen kon verdedigen. Ik ben dan ook erg blij dat het me eindelijk gelukt is om die mooie trui over mijn schouders te mogen trekken.”

Een gezondheid­swandeling werd het in een broeierig warm Oosterzele nochtans niet voor Rotman. “Ook Shari Bossuyt behoorde tot de favorieten en zij had twee ploeggenot­en aan haar zijde. Die hebben het me in het eerste gedeelte van de koers niet makkelijk gemaakt. Zij demarreerd­en om beurten om me tot achtervolg­en te dwingen. De anderen keken telkens naar mij om te reageren en zo zette ik de anderen uiteraard in een zetel. Daarom heb ik enkele keren zelf geprobeerd om weg te geraken, maar ik kreeg geen meter vrijheid. Dan heb ik maar gegokt op de massaspurt.”

Even dreigde dat plan nog in rook op te gaan door een aanval in de laatste ronden van de Waalse Alana Castrique. “Zij nam al snel 25 seconden, even dacht ik dat de koers over was. Maar gelukkig besefte ook het peloton het gevaar en hebben we haar in de laatste ronde toch nog kunnen inrekenen. In de laatste kilometer is er nog een aanval gekomen van twee meisjes, maar Shari Bossuyt haalde het duo terug. Op mijn beurt ben ik dan over haar gegaan en heb ik meteen ook twee tanden groter geschakeld. Niemand geraakte nog over mij, ook al omdat de aankomstst­rook licht hellend was. In een spurt puur op kracht ben ik moeilijk te kloppen. Ik hoop dit jaar geselectee­rd te worden voor het EK en het WK, zodat ik ook daar kan bewijzen wat ik waard ben.”

Antwerpse jongens stellen teleur

De Antwerpse jongens kwamen in Oosterzele niet in het wedstrijdv­erhaal voor. Levi Jacobs kon zijn ambitie (top twintig) niet waarmaken en werd uiteindeli­jk 69ste. “Na de kaap van de honderd kilometer voelde ik dat het beste er bij mij af was. Op het einde was ik al blij dat ik het peloton nog kon volgen. Ik kon gewoon niet beter.”

 ?? FOTO'S MARC VAN HECKE ?? Lotte Rotman kan het niet geloven. Zij pakt de nationale titel bij de juniores. Inzet: de Kontichse in haar driekleur.
FOTO'S MARC VAN HECKE Lotte Rotman kan het niet geloven. Zij pakt de nationale titel bij de juniores. Inzet: de Kontichse in haar driekleur.

Newspapers in Dutch

Newspapers from Belgium