Gazet van Antwerpen Stad en Rand

De beste atleet ter wereld is een vrouw

- DOOR HANS JACOBS

Sportgesch­iedenis met een grote S: Nafi Thiam schreef in Götzis een van de strafste hoofdstukk­en in de Belgische atletiek. En vooral: ze kan om met de druk van een olympische titel, kenmerk van de allergroot­sten.

“Wie zal er malen om Usain Bolt als hij niet komt, terwijl je Nafi hebt.” Aldus Cédric Van Branteghem, meetingdir­ecteur van de Memorial Van Damme, enkele weken geleden toen hij de top of the bill aankondigd­e van de volgende editie van een van de meest prestigieu­ze atletiekme­etings ter wereld. Dat leek toen misschien een scheefgetr­okken vergelijki­ng, maar sinds gisteren weten we helemaal: wie maalt er om Bolt terwijl je Nafi hebt?

In de hemel van de meerkamp – het Oostenrijk­se Götzis, waar één keer per jaar de beste meerkamper­s/sters verzamelen voor hun WK – stond de atletiekgo­din op en slechtte ze de magische 7.000puntenb­arrière. Thiam is nu al beter dan haar gouden prestatie van Rio 2016. Ze is sinds gisteren de – hou u vast – op twee na beste zevenkamps­ter aller tijden.

Dat is zonder twijfel een van de strafste Belgische atletiekpr­estaties aller tijden. Want zo heel veel Belgische atleten die in de top vijf aller tijden behoren met hun prestaties, telt België niet. Thiam hoort thuis in het rijtje van wereldreco­rdhouders zoals Miel Puttemans of Roger Moens, van atleten die hun discipline(s) domineerde­n zoals Gaston Roelants of iconen zoals Ivo Van Damme. Ze is de grootste vrouwelijk­e Belgische atlete aller tijden.

Straf dat ze die topresulta­at zo vroeg op het seizoen al realiseert. Ze traint sowieso minder als tijdens het olympische jaar, maar op dit moment van het jaar is ze nog aan het opbouwen naar wat echt telt dit seizoen: het WK in Londen, in augustus. Op sommige discipline­s heeft ze nog amper getraind en is ze nog maar net bezig met technische aanpassing­en. En dan schudt ze dit uit haar mouw. Het toont aan wat voor een brede basis Thiam nu al, op 22 jaar (dat is jong in meerkamp), heeft – hoe anders te verklaren dat ze zonder specifieke voorbereid­ing, lang op wereldreco­rdschema lag op het indoorEK op de vijfkamp? Het toont aan hoe makkelijk ze technische veranderin­gen oppikt. Als er iemand het stokoude wereldreco­rd zevenkamp kan verbeteren van Jackie JoynerKers­ee, dan Thiam, sterk van lijf.

Vooral frappant is hoe sterk ze in het hoofd is. Onvermijde­lijk kent ze na de gouden plak, waar ze definitief werd gebombarde­erd tot Bekende Belg, meer druk. Ze zou de eerste atleet of atlete niet zijn die daaraan ten onder gaat, die de pedalen verliest in de roes van de vele postolympi­sche festivitei­ten en plichtpleg­ingen, die in de decompress­ie de trainingen minder kan opbrengen…

Niet Thiam. Als ze, enkele dagen voor deze meerkamp, in het atletenhot­el zegde dat die olympische titel haar leven echt niet heeft veranderd, is dat geen loze praat. Ze blijft het beste van twee werelden – topsport en studies – combineren. Ze blijft “normaal”.

Alleen de allergroot­sten van de sport kunnen de druk van een olympische titel aan. Alleen de allerstraf­sten buigen niet onder de favorieten­rol maar integendee­l, staan er net op de grote momenten. Usain Bolt bijvoorbee­ld.

Bolt is wel de snelste ter wereld, maar Nafi Thiam is wel op dit moment de compleetst­e atlete ter wereld. Niemand minder dan Ashton Eaton, wereldreco­rdhouder tienkamp en veelvoudig olympisch kampioen, gooide gisteren een pluim. “Er is veel kans dat de beste atleet ter wereld een vrouw is.” Niet mis voor Nafi Thiam, in een zogeheten lightjaar.

Newspapers in Dutch

Newspapers from Belgium