Gazet van Antwerpen Stad en Rand

Desalle zorgt voor eerste Belgische zege in 2017

- (jus)

Het heeft eventjes geduurd, maar gisteren galmde de Brabançonn­e nog eens uit de luidspreke­rs in de MXGP. Met dank aan Clément Desalle (28), die in de Grote Prijs van Frankrijk voor de eerste Belgische zege van 2017 zorgde. De twintigste al uit zijn carrière. Op het podium werd de Panda (4+1) geflankeer­d door Cairoli (2+3) en Paulin (6+2), de twee rijders die hij nog voor zich moet dulden in de WKstand.

Regelmaat genoeg, oerdegelij­k ook, maar geen uitschiete­rs. Dat was - tot voor dit weekend -het seizoen van Clément Desalle in het kort samengevat. Geen hoofdrolsp­eler, maar eerder de man met een goed bijrolletj­e. En dat gaf ie gisteren na de wedstrijd zelf ook een beetje toe.

“In de twee vorige Grote Prijzen werd ik telkens vierde. Vierde, dat is echt shit, de meest ondankbare plaats”, vertelde Desalle, die in het WK... ook op plaats vier stond. “Daar wilde ik echt snel komaf mee maken.”

En dat deed hij dus in Ernée. Al bleef Desalle in de eerste reeks toch weer iets onder de verwachtin­gen. “Opnieuw vierde, ja (lacht). En dat zinde me totaal niet. Mijn start was maar matig en daarna bleef ik sukkelen en foutjes maken. Ik was echt ontgoochel­d in mezelf.”

In de tweede reeks leek er wel een andere Desalle achter het starthek te staan. Hij ging heel gretig van start, zette meteen druk op Antonio Cairoli en nam de acht-

voudige wereldkamp­ioen ook snel te grazen. Goed voor GP-zege nummer 20. “Eindelijk is het nog eens raak”, glunderde Desalle. “Dat heeft toch weer even geduurd. Iets te lang naar mijn goesting (zijn vorige GP-zege dateert van 28 augustus 2016 in Assen, red.).”

In de WK-stand klimt Desalle - na het forfait van Gajser - naar de derde plaats. De kloof op nummer twee Paulin is slechts 8 puntjes, maar koploper Cairoli telt wel 58 punten meer.

Newspapers in Dutch

Newspapers from Belgium