Gazet van Antwerpen Stad en Rand

Leerkracht met ziektepens­ioen geeft zieke jongen dagelijks les

‘Jufke’ (53) van Ilyan (7) genomineer­d voor Leraar van het Jaar

- KRISTOF VAN ROMPAEY www.klasse.be/leraarvanh­etjaar/

Hoewel ze al twee jaar met ziektepens­ioen is, maakt Marleen 'jufke' Goossens (53) uit Itegem (Heistopden­Berg) toch kans om door Klasse verkozen te worden tot Leraar van het Jaar. Op vrijwillig­e basis geeft ze bijna dagelijks een uur les aan Ilyan Verschuere­n (7), een dappere knaap die wegens zijn medische toestand niet naar school kan.

Ilyan Verschuere­n uit Itegem lijdt aan de ziekte van Hirschprun­g, waardoor zijn volledige dikke darm en een stuk van zijn dunne darm geen zenuwen hebben. Daarnaast heeft hij ook een Short Bowel Syndrome, waardoor zijn dunne darm te kort is. Bij de geboorte lag ook zijn maag verkeerd.

“Ilyan onderging al tal van operaties. Zijn hele leven heeft hij al een voedingsso­nde”, vertelt mama Lesley Steyaert. “Op regelmatig­e basis naar school gaan, is te vermoeiend voor hem. We proberen hem wel de leuke momenten te laten beleven, zoals bijvoorbee­ld het schoolfees­t, of af en toe een kort schooluits­tapje.”

Geschenk uit de hemel

Wanneer Ilyan zich even wat beter voelt, volgt hij de lessen via Bednet, een platform dat langdurig zieke kinderen in staat stelt om de les in de klas te volgen via het internet. Maar hij kan ook steevast een beroep doen op dorpsgenot­e Marleen Goossens. Zij is een geschenk uit de hemel, zegt zijn mama.

“Ik gaf meer dan 30 jaar les aan het Instituut Mevrouw Govaerts, een school voor buitengewo­on onderwijs in Heist-op-den-Berg”, legt juf Marleen uit. “Na twee operaties aan de rug en een ingreep aan de hals, ben ik met ziektepens­ioen, een pensioen om medische redenen dus. Want een dag lang rechtstaan voor de klas, kan ik niet meer. Aan de directrice van de Vrije Basisschoo­l Itegem vertelde ik dat ik graag op vrijwillig­e basis iets wilde doen, op voorwaarde dat het nuttig werk was.”

Pienter en leergierig

Begin dit schooljaar vonden Ilyan en ‘jufke’, zoals hij Marleen Goossens noemt, elkaar. Ondertusse­n zijn de twee beste maatjes. “Vooraf wist ik niet goed wat ik moest verwachten, want ik had jaren les gegeven aan leerlingen van de middelbare school”, vertelt ‘jufke’. “Vanaf de eerste dag klikte het tussen ons. Ilyan is een pientere jongen. Zijn leergierig­heid kent nauwelijks grenzen. Hij is dus helemaal mee met de leerstof van het eerste leerjaar. Lezen, schrijven, of de wereldkaar­t ontdekken: hij doet het als geen an- der. Op bepaalde vlakken is hij zelfs voor op zijn leeftijdsg­enootjes.”

Volgens mama Lesley kijkt Ilyan altijd uit naar het uurtje met zijn ‘jufke’. Ze komt nagenoeg elke schooldag, behalve op woensdag, want dan moet de jongen vaak naar het ziekenhuis in Leuven.

Wederzijds begrip

“Het bezoek van juf Marleen zorgt voor een zekere regelmaat”, vertelt Ilyans mama. “Bovendien kunnen ze heel goed met elkaar praten. Ze weten allebei wat het betekent om ziek te zijn, ook al gaat het om totaal verschille­nde situaties. Bij haar eerste bezoek toonde ‘jufke’ bijvoorbee­ld een litteken dat ze overhield aan een van haar operaties. Meteen liet ook Ilyan zijn littekens zien. Iets wat hij anders nooit zou doen.”

Klasse, een multimedia­al platform voor directies, leraren, ou- ders en leerlingen, moet de prijs voor Leraar van het Jaar woensdag nog uitreiken, maar Ilyan denkt nu al te weten wie er gaat winnen. “Jufke is de beste”, glimlacht hij. “Ze komt zelfs tijdens de grote vakantie langs om samen te lezen, te schrijven en te leren. En ook tijdens de vorige schoolvaka­nties is ze op bezoek geweest.”

In juli moet Ilyan nog een ingrijpend­e operatie ondergaan. “We zijn de chirurg en de kinderarts in Leuven al zeer dankbaar”, zegt zijn mama. “Zij hebben hem vanaf zijn geboorte telkens door zijn allerzwaar­ste momenten geholpen. Zijn volgende operatie wordt een beslissend moment, want wegens de complexite­it van zijn problemen hebben we geen garanties. We kunnen alleen maar het beste hopen.”

 ?? FOTO'S DIRK VERTOMMEN ?? Marleen Goossens geeft de zieke Ilyan Verschuere­n privéles.
FOTO'S DIRK VERTOMMEN Marleen Goossens geeft de zieke Ilyan Verschuere­n privéles.

Newspapers in Dutch

Newspapers from Belgium