Gazet van Antwerpen Stad en Rand

“We wilden de lezers een échte Robbedoes van vroeger geven”

-

ALEXIS DRAGONETTI

Ballon Media “Het feit dat het album er nu is, met daaronder de merknaam Dupuis, is een grote erkenning. Het staat vast dat er minstens drie albums komen in een nieuwe spinoff.”

Na Amoras geven Vlamingen Charel Cambré en Marc Legendre alweer nieuw leven aan een stripicoon. Deze keer vinden ze Robbedoes opnieuw uw uit. Al is hun Robbedoes helemaal anders dan hun volwassen versie van Suske en Wiske. De Robbedoes van Cambré en Legendre is juistt een terugkeer naar striptradi­tie en zorgeloze e tijden, een terugkeer naar pure stripcomed­y. Vanaf vandaag staat Happy Family elke dag in n uw krant.

Liftboy Robbedoes is sinds 1938 hét huismerk van het internatio­naal gerenommee­rde Dupuis, de van oorsprong Belgische uitgeverij die nu deel is van een Frans concern.

Robbedoes was ook meteen de titel van het gelijknami­ge stripblad, dat in het Frans onder de naam Spirou nog altijd bestaat.

Tot nu lopen er twee reeksen: de hoofdreeks Robbedoes en Kwabbernoo­t van de Fransen Yoann en Vehlmann en de spin-off Robbedoes door ... Daarin geven grote namen om beurten hun eigen interprati­e aan het stripicoon. Daar komt nu de special bij van Charel Cambré en Marc Legendre. “Na Amoras wilden we eens iets anders doen”, zegt scenarist Marc Legendre (61). Naast Amoras en opvolger De Kronieken van Amoras bedenkt Legendre ook De Rode Ridder. “Snel bleek dat Charel en ik veel zin hadden om eens een Robbedoes door ... te maken. Onmogelijk, dachten we. Toch stuurden we uitgever Alexis Dragonetti een e-mail. 34 seconden later kregen we al antwoord. “Goed idee, dat gaan we doen.” We donderden van onze stoel.”

Humoristis­che familiestr­ip

“Naar Franstalig­e gewoonte zit er soms te veel tijd tussen nieuwe delen van de hoofdreeks Robbedoes en Kwabbernoo­t. Als je in Vlaanderen beter wil scoren met je huismerk, moet er meer regelmaat zijn. Toen Marc en Charel met hun voorstel kwamen, dacht ik inderdaad: Doén!”, bevestigt Alexis Dragonetti van Ballon Media. Ballon geeft in Vlaanderen en Nederland onder meer de strips van Dupuis uit.

“De Franstalig­e strip is in het algemeen meegegroei­d met zijn publiek”, zegt Dragonetti. “Terwijl de bedoeling van Marc en Charel net was om een humoristis­che familiestr­ip te maken. Niets complex, gewoon plezant. Bij ons in Vlaanderen zijn Marc en Charel redelijk beroemd, bij Franstalig­en zijn ze niet zo bekend. Maar ze hebben wel internatio­nale kwaliteit.”

Eerst moest er wel een groen licht komen van Dupuis. Dragonetti: “Het feit dat het album er nu is, met daaronder de merknaam Dupuis, is een grote erkenning. Het staat vast dat er minstens drie albums komen in een nieuwe spin-off. Die verschijne­n in 18 maanden tijd. De beslissing of de albums ook in het Frans zal verschijne­n, is nog niet genomen. Al zit dat er dik in.”

Bakelieten telefoon

“Een jeugddroom”, zeggen Cambré en Legendre unisono. “Robbedoes moet zowat de eerste strip zijn die ik met mijn broers ingekleurd heb”, herinnert Legendre zich. “Dat de strip al ingekleurd was en zonder onze strapatsen nu heel veel geld waard zou zijn, beseften we pas toen het veel te laat was. Ik wil maar zeggen: Robbedoes was er altijd.”

Cambré en Legendre zijn vooral fan van de Franquin-periode. Legendre: “We wisten meteen dat we een Robbedoes zouden maken met een bakelieten telefoon in plaats van met een gsm. De landschapp­en, straten en huizen die je in de Franquin-Robbedoeze­n ziet, dragen allemaal bij tot het onovertrof­fen geheel. Die tijd wilden wij oproepen. De tijd van Hommeles in Rommelgem en de

Bravo Brothers, om twee albums te noemen. Ongecompli­ceerd leesplezie­r. Aanvankeli­jk dachten we dat we er maar eentje zouden mogen maken, dus wilden we de lezers een echte Robbedoes van vroeger geven. We hebben onszelf ondergesch­ikt aan de serie gemaakt. Dus niet: kijk eens wat ik met Robbedoes durf. Maar een album dat kan opgaan in de reeks zoals we die kennen van vroeger. En neen, filmklassi­eker Some Like it

Hot was geen inspiratie. Kwabbernoo­t uitdossen als vrouw leek ons gewoon fantastisc­h om te doen met een personage dat zich zo geweldig boos kan maken (lacht).”

JAN BEX

Lees het eerste deel van de strip op blz. 28 van deze krant

 ?? FOTO WALTER SAENEN ?? Scenarist Marc Legendre, peter Guga Baúl en tekenaar Charel Cambré.
FOTO WALTER SAENEN Scenarist Marc Legendre, peter Guga Baúl en tekenaar Charel Cambré.
 ??  ??
 ??  ?? FOTO MARC HERREMANS MEDIAHUIS
FOTO MARC HERREMANS MEDIAHUIS

Newspapers in Dutch

Newspapers from Belgium