Gazet van Antwerpen Stad en Rand

Ook Sportpalei­s naar rechter voor verhogen auteursrec­hten

- (cla)

Een coalitie van concert en festivalor­ganisatore­n heeft gisteren auteursrec­htenorgani­satie Sabam gedagvaard voor de recente prijsstijg­ing op auteursrec­hten. “Sabam misbruikt zijn monopolie.”

Twee jaar geleden kondigde Sabam nieuwe, verhoogde tarieven aan bij het innen van auteursrec­hten, zowel voor festivals als voor concerten. De auteursrec­htenorgani­satie zat daarvoor aan de on- derhandeli­ngstafel met de evenemente­nsector, zonder resultaat. Begin 2017 besloot Sabam de nieuwe tarieven toch in te voeren en nu krijgen de organisato­ren de rekening gepresente­erd. Er wordt gesproken van een prijsstijg­ing van 30%.

Een coalitie van 28 partijen bundelt de krachten en stapt naar de kamer van koophandel. De coalitie vertegenwo­ordigt een groot deel van de concerten en festivals in ons land, onder andere Sport- paleis, Rock Werchter en Pukkelpop.

“Sabam dwingt vanuit zijn monopoliep­ositie de nieuwe voorwaarde­n af”, zegt Jan Vereecke van het Antwerpse Sportpalei­s, “Sabam int auteursrec­hten op basis van de ticketprij­zen, die de jongste jaren zijn gestegen. Die prijsstijg­ing komt voor een groot deel door productiek­osten, de veiligheid­smaatregel­en en de festivalbe­leving, waarmee we rekening moeten houden. Dat Sabam op basis daarvan de prijstarie­ven verhoogt, is niet representa­tief. De berekening moet correct verlopen. Auteursrec­hten innen per bezoeker, in plaats van per ticket, zou een oplossing kunnen zijn.”

Strenge procedures

Bij Sabam vallen ze uit de lucht. “Uit een onderzoek dat we hebben gevoerd, waarbij we keken naar de buurlanden, bleek dat onze tarieven beduidend lager waren. Om dat gelijk te trekken, be- sloten we ze te verhogen. Sabam moet eigenlijk niet onderhande­len, de auteur moet correct worden vergoed voor zijn werk. Het is waar dat we een feitelijk monopolie hebben, maar we worden gecontrole­erd door de FOD Economie en we moeten ons aan strenge procedures houden. Volgens ons is een berekening op basis van de ticketprij­s de meest objectieve. Het is nu aan de rechtbank van koophandel om te beslissen wie gelijk heeft.”

 ?? FOTO KOEN BAUTERS ??
FOTO KOEN BAUTERS

Newspapers in Dutch

Newspapers from Belgium