Gazet van Antwerpen Stad en Rand

134 kandidaten, maar slechts 4 zijn geschikt

Moeizame zoektocht naar bus- en trambestuu­rders

- PATRICK VAN DE PERRE SACHA VAN WIELE

De Lijn Antwerpen ondervindt de grootste moeite om geschikte tram en busbestuur­ders te vinden. Van de 134 kandidaten bleken slechts 4 geschikt te zijn. De raad van bestuur van De Lijn bekijkt vandaag of de voorwaarde­n niet te streng zijn.

“Zou ik wel in aanmerking komen voor de job als bus- of trambestuu­rder?”, vraagt Vlaams Parlements­lid Annick De Ridder (N-VA) zich af als ze de voorwaarde­n leest.

Als slechts 4 van de 134 kandidaten geschikt zijn, dan schort er volgens De Ridder toch iets aan de toelatings­voorwaarde­n. “Zo moeten ze bijna perfect zicht hebben”, zegt het parlements­lid. “Er zijn voorwaarde­n rond het gewicht van de chauffeur. Wie spataders heeft, valt ook al uit de boot. Als De Lijn Antwerpen op korte termijn 300 vacatures moet vullen, dan zal dat met deze voorwaarde­n niet lukken. Ik vrees dat nu veel gedreven mensen worden geweigerd.”

De Lijn staat daadwerkel­ijk voor een grote uitdaging. Het personeels­tekort is het belangrijk­ste argument waarom de openbare vervoermaa­tschappij al in juni begint met de zomerregel­ing in Antwer- pen.

Antwerps De Lijn-directeur Peter Vanwallegh­em was in maart nog optimistis­ch. “Voor september 2016 kregen we maandelijk­s 120 tot 150 kandidaten binnen”, zei de directeur in ons dossier over De Lijn. “Dit is in januari dankzij de talrijke inspanning­en ondertusse­n gestegen naar 261. Voor april hebben we 23 chauffeurs nodig, dus dat zal wel lukken.”

De raad van bestuur van De Lijn gaat vandaag bekijken of een aanpassing van de voorwaarde­n nodig is. “Chauffeurs zijn een knelpuntbe­roep en niet alleen bij De Lijn”, zegt Marc Descheemae­cker, voorzitter van De Lijn. “We zoeken nog minstens 40 tot 50 nieuwe chauffeurs. Vooral op de trajecten tussen Antwerpen en Brussel zitten we met een tekort aan personeel. Van de kandidaten die we binnenkrij­gen, slaagt een groot deel bovendien niet in het examen. De grote vraag is of dit aan het niveau van de deelnemers ligt of aan de examens. We gaan binnenkort bekijken of de test en voorwaarde­n om chauffeur te worden bij De Lijn nog van deze tijd zijn en niet kunnen worden versoepeld.”

Hoe dit dan moet gebeuren, wil de voorzitter nog niet zeggen. “Dat is iets wat we eerst intern en met de vakbonden moeten bespreken”, zegt Descheemae­cker.

Jo Van der Herten, ACV Openbare Diensten De Lijn, ziet verschille­nde redenen waarom mensen niet slagen.

“Het is huilen met de pet op”, zegt Van der Herten. “Ik vrees dat de melk al zo is afgeroomd dat er nog alleen water overblijft. Op de jobdagen zien we weinig kandidaten en kandidaten die helemaal niet geschikt zijn.”

De vakbondsma­n waarschuwt voor het minder zwaar maken van de voorwaarde­n. “Chauffeur zijn is fysiek een zwaar belastende job”, zegt Van der Herten. “Het is een zittend beroep en als je dan al kampt met overgewich­t, dan kan dit problemati­sch worden. Vroeger stroomde 10% van de kandidaten door en dit is nu gedaald naar 7% à 8%. Hoe moet het dan wel? Ik weet het niet.”

 ??  ?? “Buschauffe­ur is een zittend beroep. Als je dan al kampt met overgewich­t, kan het problemati­sch zijn”, luidt het bij de vakbond.
FOTO VICTORIANO MORENO
“Buschauffe­ur is een zittend beroep. Als je dan al kampt met overgewich­t, kan het problemati­sch zijn”, luidt het bij de vakbond. FOTO VICTORIANO MORENO
 ?? FOTO JORIS HERREGODS ??
FOTO JORIS HERREGODS

Newspapers in Dutch

Newspapers from Belgium