Gazet van Antwerpen Stad en Rand

Marc De Schutter doodverkla­ard op Filipijnen

Parket onderzoekt of moordverda­chte echt overleden is

- SAM REYNTJENS

Een familielid van Marc De Schutter heeft de hoofdverda­chte van de moord op Vera Van Laer doodverkla­ard op de Filipijnen. Er is een overlijden­sakte en De Schutter zou weldra gecremeerd worden. Het parket onderzoekt over de man effectief gestorven is.

Is Marc De Schutter (61) dood? De familie van de flamboyant­e ex-zakenman en de hoofdverda­chte in het onderzoek naar de moord op Vera Van Laer beweert van wel. Een familielid deed op de Filipijnen aangifte van zijn overlijden.

“En dat zou kloppen”, reageert strafpleit­er Tim Smet, al jaren de vaste advocaat van De Schutter. “Ik heb een overlijden­sakte gekregen.” De Schutter was sinds januari 2013 vrij onder voorwaarde­n. Van de onderzoeks­rechter mocht de man wel naar het buitenland reizen, zolang hij netjes liet weten waar hij zich bevond en voor welke periode. “Dat deed mijn cliënt ook”, aldus Smet. “Sinds hij op 18 mei liet weten dat hij naar de Filipijnen ging, heb ik hem niet meer gehoord.”

Onderzoek

Ook het parket is op de hoogte van de doodverkla­ring in Azië. “We hebben inderdaad vernomen dat de familie aangifte van een overlijden gedaan heeft”, zegt woordvoers­ter Stéphanie Chomé. “We onderzoeke­n of die informatie klopt.”

Ondertusse­n zit het onderzoek opnieuw vast. Dat terwijl het onderzoek naar de moord op Vera Van Laer zich na meer dan twintig jaar in een eindfase zou bevinden.

De jonge vrouw (30), toenmalige vriendin van De Schutter, verdween in 1996 en tot vandaag werd noch zij, noch haar lichaam teruggevon­den. De speurders gaan er al jaar en dag van uit dat Van Laer vermoord werd. Door De Schutter. Een eerste keer werd hij in 1998 opgepakt, vervolgens werd hij in 2003 buiten vervolging gesteld.

Jaren later bogen enkele speurders zich opnieuw over het dossier. Dat leidde in 2012 tot een mediatieke arrestatie in Thai- land. De Schutters roze hemdje ging toen de wereld rond. “Num

ber one maffia noemden ze me”, vertelde hij vorig jaar met enige trots. Sindsdien bleef De Schutter zijn onschuld staande houden.

Volgens de hypothese van de speurders hielden bevriende politieman­nen De Schutter al die tijd de hand boven het hoofd. “Het Antwerps gerecht probeert al twintig jaar een moord in mijn schoenen te schuiven waar ik niets mee te maken heb”, zei hij daar zelf over.

Geen proces

Als blijkt dat De Schutter effectief overleden is, dan vervalt de strafvorde­ring voor de flamboyant­e Antwerpena­ar die een fortuin verwierf met videotheek­keten Superclub. Het is dan nog maar zeer de vraag of er ooit een antwoord gaat komen op de vraag wat er met Vera Van Laer gebeurd is. “Er was ons een assisenpro­ces beloofd”, reageert Jacques Van Laer, de vader van Vera. “Dat krijgen we nu dus niet. Ik schrok wel toen ik zag dat hij op de Filipijnen zat, en dat met voorwaarde­n. Typisch Belgisch zeker? Net als de al twintig jaar aanslepend­e zaak.”

Om nog een antwoord te krijgen op wat er met zijn dochter gebeurd is, hoopt Van Laer op de drie politiemen­sen die nog wel een proces riskeren. Zij zijn in verdenking gesteld voor schriftver­valsing. Ze zouden De Schutter een vals alibi hebben bezorgd. “Mijn cliënt heeft dat altijd ontkend”, zegt Johan Vangenecht­en, advocaat van een van de drie mannen. “In theorie kunnen ze nog worden vervolgd, maar zonder hoofdverda­chte en zonder ook maar een deugdelijk­e aanwijzing van schuld blijft er niet veel over.”

De advocaat van de familie Van Laer, meester Paul Vermeulen, heeft een andere kijk op de zaak. “Ik heb altijd een innerlijk gevoel gehad dat De Schutter het wel gedaan heeft”, zegt hij. “De vraag is of hij alleen gehandeld heeft. Stel dat hij dood zou zijn, dan zijn er nog andere personen die onder de loep genomen kunnen worden door de speurders als mededader of omdat ze het lichaam hielpen verdwijnen.”

 ?? FOTO RR ?? Marc De Schutter werd in 2012 in Thailand gearrestee­rd voor de moord op Vera Van Laer (kleine foto). Nu zou hij op de Filipijnen om het leven zijn gekomen.
FOTO RR Marc De Schutter werd in 2012 in Thailand gearrestee­rd voor de moord op Vera Van Laer (kleine foto). Nu zou hij op de Filipijnen om het leven zijn gekomen.
 ??  ??

Newspapers in Dutch

Newspapers from Belgium