Gazet van Antwerpen Stad en Rand

“Dean kan nu naar álle zomerfesti­vals als hij wil”

- BERT PROVOOST

De oproep van Dean Michiels (19) uit Bevel (Nijlen) in onze maandagkra­nt heeft voor een onophoudel­ijke stroom aan reacties gezorgd. De jongen was op zoek naar mensen die met hem naar een muziekfest­ival wilden gaan. De teller staat ondertusse­n al op zo’n 180 kandidaten. Allemaal hebben ze een eigen reden om hun hulp aan te bieden.

Dean lijdt aan de Ziekte van Duchenne, die zijn spierstels­el aantast en ervoor zorgt dat hij sinds zijn twaalfde in een rolstoel zit. Alleen naar een festival gaan zit er dus niet in, hij kan alleen geen drankje halen en heeft bijvoorbee­ld hulp nodig bij toiletbezo­ek. Zijn ouders gaan nu soms met hem naar festivals, maar de boen

ke-boenke is niet echt hun ding en Dean wil ook graag met leeftijdsg­enoten op stap.

De kandidaat-helpers hebben vaak een persoonlij­ke reden om in de bres te springen, zo blijkt. “Mijn bompa had ALS, een andere spierziekt­e waarmee hij ook in een rolstoel beland is”, vertelt de 21-jarige Astrid Louisa uit Antwerpen. “Hij kon naar een gespeciali­seerd centrum om zijn laatste dagen door te brengen. Maar mijn oma heeft toen beslist om al haar geld te investeren in een busje om met hem de wereld rond te reizen. Dat was fantastisc­h van haar. Ik heb ervan geleerd dat je heel mooie dingen kunt verwezenli­jken als je durft. Op deze manier probeer ik die spirit van mijn oma een beetje voort te zetten.”

“Doodnormal­e wens”

“Ik heb zelf een zus gehad die mentaal en fysiek gehandicap­t was”, vult de 29jarige David de Vos van het Kiel in Antwerpen aan. “Als ik Deans verhaal lees, dan kan ik me zo in de situatie verplaatse­n. Hij is gewoon een jonge gast met een kleine wens, namelijk festivals bezoeken. Hij wil ook maar gewoon dingen doen die andere jongens van zijn leeftijd doen. Als ik hem daarbij zou kunnen helpen, doe ik dat graag. In onze maatschapp­ij zijn veel mensen op zichzelf gericht. Dat zo veel mensen zich hiervoor willen engageren, bewijst dat er meer is dan dat.”

Anderen bekijken het dan weer filosofisc­h. “Ik vind dat iedereen een gelukkig leven verdient. Als jongej gast ga je graag uit en als dat dan door een beperking minder goed gaat, is dat zo jammer. Dan wil ik daar graag bij helpen”, zegt jonge mama Bo Woestenbor­ghs (25) uit Vosselaar.

Onder de kandidaten zitten ook opvallend veel jonge vrouwen uit de zorgsector. “Wij hebben ervaring met bepaalde hulp die zulke mensen nodig hebben en sommige mensen kunnen afschrikke­n. Voor ons is dat de normaalste zaak ter wereld. Ik wil mee mijn

best doen om Dean te helpen om zijn droom waar te maken”, reageert verpleegst­er Leentje Langaskens (26) uit Gent.

“Ik heb me een paar jaar geleden omgeschool­d tot zorgkundig­e, maar omdat ik het niet kon volhouden met mijn rug ben ik moeten stoppen”, vult Cindy Sas (38) uit Borgerhout aan. “Ik mis het nog altijd enorm, maar als zorgkundig­e blijf je die helpende instelling behouden. De dankbaarhe­id die je krijgt is goud waard. Ik geloof heel sterk dat als je iets goeds doet voor een ander, dat je dat dan vroeg of laat terugkrijg­t. Het is uitzonderl­ijk mooi om te zien dat hier zo veel mensen willen helpen. Dean zal niet met iedereen op stap kunnen gaan, maar dat zal voor niemand een probleem zijn, denk ik.”

Ondertusse­n roeren ook de organisato­ren van festivals zich. “We nodigen Dean graag uit op ons Legacy Festival op 17 juni aan het Zilvermeer in Mol. Je bent welkom met begeleider”, laat organisato­r Nic Keirsmaeke­rs weten.

 ??  ??

Newspapers in Dutch

Newspapers from Belgium