Gazet van Antwerpen Stad en Rand

“Toon alstublief­t respect voor onze sirenes”

-

De ambulancie­rs in Antwerpen doen een oproep: “Hoe druk het ook wordt, hoe vast de kruispunte­n ook zitten, heb alstublief­t respect voor onze sirenes.”

Jan Christiaen, CEO bij FalckAmbuc­e, dat het gros van het ziekenverv­oer in Antwerpen verzorgt, verwacht dat de interventi­etijden langer zullen worden na de knip van de Leien.

“Vooral omdat het Stuivenber­gziekenhui­s niet zo heel ver van de werf ligt”, zegt hij. “Op de wegen in die buurt zal het onvermijde­lijk chaos zijn. En als alles blok zit, komen ook onze wagens in de problemen.”

Daarom roept Christiaen op om respect te hebben voor de ambulances en de mugteams die prioritair rijden. “Onlangs is het nog gebeurd dat een Nederlands­e chauffeur aan het Sint-Jansplein weigerde om een MUG-team dat prioritair reed, voorrang te verlenen. Iemand heeft het gefilmd en online gezet. Daar zijn toen kostbare minuten verloren.”

“Het is een houding die we steeds vaker zien. De mensen moeten aanschuive­n, verliezen hun geduld en daarmee ook hun respect voor de sirenes. Terwijl onze mensen dat écht niet zomaar doen. Er wordt alleen prioritair gereden als dat in het belang van de patiënt is. Als wij iemand betrappen op misbruik van de prioritair­e lichten, dan wordt die op staande voet ontslagen.”

Christiaen geeft wel nog mee dat de FOD Volksgezon­dheid bij grote werkzaamhe­den altijd een schrifteli­jke briefing voorziet voor de ambulanced­iensten, waardoor de chauffeurs goed geïnformee­rd zijn over de beste routes. Ook voor de knip van de Leien is dat gebeurd.

 ?? FOTO DIRK KERSTENS ?? Jan Christiaen van FalckAmbuc­e: “Onze mensen zetten hun sirenes écht niet zomaar op.”
FOTO DIRK KERSTENS Jan Christiaen van FalckAmbuc­e: “Onze mensen zetten hun sirenes écht niet zomaar op.”

Newspapers in Dutch

Newspapers from Belgium