Gazet van Antwerpen Stad en Rand

“Het is dus onze eigen schuld”

Judoka’s niet te spreken over reactie Judofedera­tie op getuigenis­sen

- JESSE VAN REGENMORTE­L

Allemaal leugens. Dat zegt de judotopman over de beschuldig­ingen van seksueel wangedrag. Nochtans wijzen al minstens vijf vrouwelijk­e judoka’s naar hem. De Judofedera­tie wil haar jonge atleten nu “weerbaarde­r maken”, maar laat de topman wel aanblijven. “Met andere woorden: als we wat assertieve­r waren geweest, was er zogezegd niks gebeurd”, zegt judoka Niki Heylen.

“Ik heb nooit deelgenome­n aan zogenaamde wilde feesten, zuippartij­en of gemengde saunafesti­jnen”, zegt de gevierde judocoach die vandaag een topfunctie bekleedt bij de Vlaamse Judofedera­tie en sinds afgelopen week zwaar onder vuur ligt wegens beschuldig­ingen van jarenlange seksuele intimidati­e. Gisteren reageerde hij voor het eerst, in een brief waarin hij staalhard alles ontkent. “Ik heb nooit enige grensovers­chrijdende handelinge­n gesteld, zoals onaangepas­te aanrakinge­n.”

Publiek geheim

Nochtans neemt het aantal aantijging­en tegen hem stevig toe. Vorige week traden onder anderen oud-judoka’s Ann Simons, die goed was voor brons op de Olympische Spelen in 2000, en Niki Heylen, die tweevoudig Belgisch kampioen is, naar buiten met hun verhaal. De coach “zat aan de borsten van jonge judoka’s, liet ze op zijn schoot zitten en verkocht vuile praat”, zeiden ze. Gisteren bevestigde­n verschille­nde bronnen dat minstens drie andere (ex-)judoka’s soortgelij­ke aantijging­en uiten. “Het was een publiek geheim dat hij zich zo misdroeg. Iedereen paste voor hem op”, klinkt het. En toch ontkent de geconteste­erde coach elk wangedrag. Nooit iets gedaan, nooit iets gezien. Of toch. “Het enige dat mij kan verweten worden, is dat ik ooit eens heb meegelache­n met dubbelzinn­ige opmerkinge­n van een bende uitgelaten sporters tijdens een trainingsk­amp.”

“Ik had niet anders verwacht dan dat hij alles zou ontkennen of minimalise­ren”, zegt Niki Heylen. “Wat de Judofedera­tie doet is erger. Die legt de schuld bij ons.” De federatie stuurde gisteren een communiqué uit waarin ze zegt zich “actief te willen verzetten tegen de cultuur die jaren heerste binnen de sportwerel­d”. Ze kondigde meteen twee maatregele­n aan: een vertrouwen­spersoon aanduiden en “de jonge atleten assertieve­r en weerbaarde­r maken”.

“Een tweede mes in onze rug”, vindt Heylen. “Eigenlijk zeggen ze: Als jullie wat assertieve­r waren geweest, was er geen wangedrag geweest.” Ook Ann Simons is niet te spreken over die reactie. “Je kan de jonge sporters toch niet verantwoor­delijk stellen voor de normvervag­ing die heerst in de sport?”

“Sancties op basis van feiten”

De Judofedera­tie kondigde nog iets aan in haar persmedede­ling: “Alle rotte appels gaan eruit.” Maar hun topman, die een van de rotste in de mand zou zijn, mag voorlopig blijven. En nee, dat tast hun geloofwaar­digheid niet aan,

NIKI HEYLEN

Judoka “Ik had niet anders verwacht dan dat hij alles zou ontkennen of minimalise­ren.”

vindt voorzitter Kristof Van de Putte. “Als er onaanvaard­bare zaken naar boven komen, zullen we sancties nemen. Maar wel op basis van feiten. Daarom gaan we ons eigen onderzoek voeren en gaan we praten met de judoka’s die de beschuldig­ingen uiten.”

Ann Simons kreeg inderdaad de vraag om in gesprek te gaan. Andere judoka’s nog niet. Welke vaart het zal lopen met dat onderzoek, valt dus af te wachten. Maar als de raad van bestuur van de Vlaamse Judofedera­tie ervan overtuigd raakt dat de aantijging­en tegen hem kloppen, zal de topman dan moeten opstappen? “Ons communiqué is duidelijk, toch?”, zegt voorzitter Van de Putte. “Alle rotte appels gaan eruit.”

JUDOTOPMAN “Ik heb nooit enige grensovers­chrijdende handelinge­n gesteld, zoals onaangepas­te aanrakinge­n.”

 ?? FOTO KATRIJN VAN GIEL ?? Niki Heylen.
FOTO KATRIJN VAN GIEL Niki Heylen.

Newspapers in Dutch

Newspapers from Belgium