Gazet van Antwerpen Stad en Rand

Theaterstu­k wijst jongeren op de gevaren van sexting

Derdejaars wonen première ‘Sex Thing’ bij op campus Botanique in Mechelen

- WARD BOSMANS www.okontreir.be

In 2016 behandelde Child Focus 123 dossiers van uit de hand gelopen sexting. De gevolgen voor de slachtoffe­rs – meestal tieners – zijn vaak desastreus. Om zo veel mogelijk jongeren hiervan bewust te maken, gaf Child Focus de opdracht om een theatervoo­rstelling uit te werken rond dit thema. Gisteren ging Sex Thing in première in Mechelen.

Sexting is het verspreide­n van seksueel getinte foto’s of berichten via de sociale media. De term is afgeleid van sex en texting (sms’en). Volgens Heidi De Pauw, algemeen directeur van Child Focus, is het normaal in de seksuele ontwikkeli­ng van jongeren dat ze experiment­eren. “Het wordt pas problemati­sch wanneer de foto’s ongevraagd worden gedeeld. Uit recente cijfers blijkt dat 8,1 % van de jongeren tussen 12 en 18 jaar de voorbije twee maanden al wel eens een seksueel getinte foto van zichzelf gemaakt en verspreid heeft. Maar opmerkelij­k is dat van diezelfde groep jongeren maar liefst 25,6 % een dergelijke foto ontving. En dat is een duidelijk signaal dat sexting nog vaak ver- keerd loopt. Het is daarop dat we willen inzetten.”

“Uit het leven gegrepen”

Child Focus sprak daarvoor het theatergez­elschap O’Kontreir uit Schilde aan en vroeg hen een voorstelli­ng te maken. Schrijver/ regisseur Mattias De Paep dompelde zich gedurende bijna een jaar onder in de wereld van sexting. “Ik was behoorlijk gechoqueer­d. Vooral omdat blijkt dat jongeren de schuld altijd leggen bij diegene die de foto post. Terwijl de personen die de foto verspreide­n minstens een even grote verantwoor­delijkheid dragen. Wat we in onze voorstelli­ng Sex

Thing tonen is letterlijk uit het leven gegrepen.”

Staatssecr­etaris Philippe De Backer (Open Vld) was aanwezig bij de première en is blij met het resultaat. “Deze voorstelli­ng zal zeker voor een grotere bewust- wording zorgen bij de doelgroep. Het is belangrijk om goed na te denken over wat je deelt, maar ook om respect te hebben voor wat je krijgt.”

De leerlingen van het derde jaar voeding en verzorging van de campus Botanique uit Mechelen kregen als eersten de voorstelli­ng te zien. Terwijl er aanvankeli­jk heel wat werd gegiecheld in de zaal, werd het steeds stiller naarmate de voorstelli­ng vorderde. Shania Vinamont (15), Naomi Souwen (15) en Leen Lemaire (15) waren onder de indruk. “We zijn vertrouwd met het onderwerp en zien geregeld zulke foto’s verschijne­n op Facebook. Het is ons ook al eens overkomen dat een foto waarop we in ons badpak te zien zijn, ongevraagd werd verspreid. Wij vinden dat iedereen deze voorstelli­ng zou moeten zien. We zullen vanaf nu zeker meer aandacht hebben voor wat we online delen.”

Sex Thing is bestemd voor leerlingen van de eerste en tweede graad van het secundair onderwijs. O’Kontreir trekt nog minstens tot eind volgend schooljaar op tournee langs de Vlaamse middelbare scholen.

LEEN, SHANIA EN NAOMI

Leerlingen derde jaar “Het is ons ook al eens overkomen dat een foto van ons in badpak ongevraagd werd verspreid. Wij vinden dat iedereen deze voorstelli­ng zou moeten zien.”

 ?? FOTO THEATER O’KONTREIR ?? In de voorstelli­ng wordt er vooral op gewezen dat wie een pikante foto van iemand verspreidt een even grote verantwoor­delijkheid draagt als degene die de foto maakte.
FOTO THEATER O’KONTREIR In de voorstelli­ng wordt er vooral op gewezen dat wie een pikante foto van iemand verspreidt een even grote verantwoor­delijkheid draagt als degene die de foto maakte.
 ?? FOTO WARD BOSMANS ??
FOTO WARD BOSMANS

Newspapers in Dutch

Newspapers from Belgium