Gazet van Antwerpen Stad en Rand

“85% beslist op basis van de kleur iets wel of niet te kopen”

Antwerpse expert Hilde Francq brengt boek uit over invloed van kleuren op koopgedrag

- LAURA DE BACKER

Hilde Francq heeft haar boek Kleur Verkoopt voorgestel­d, over de invloed van kleuren op koopgedrag. Halfjaarli­jks legt ze ook de trends voor de komende twee jaar vast in een toonaangev­end rapport, dat door tal van bedrijven wordt gebruikt.

In 2013 richtte kleurtrend­watcher Hilde Francq haar eigen Antwerpse bedrijf Francq Colors op, waarmee ze bedrijven advies geeft over kleuren en trends. Onder meer aan grote namen zoals Serax, A.S. Adventure, Casa, vtwonen en Veritas. Hilde is ook een van de veertig experten die deel uitmaken van de zogenaamde Color Marketing Group, die internatio­naal de commerciël­e kleurenpal­etten bepaalt.

In haar boek Kleur Verkoopt wil Hilde bedrijven wijzen op het grote belang van kleur. “Bij veel bedrijven speelt kleur nog steeds geen al te grote rol”, zegt Hilde Francq. “Nochtans blijkt uit studies dat 85% van de mensen op basis van de kleur beslist iets wel of niet te kopen. In mijn boek wil ik bedrijven oproepen de kracht van kleur voor marketing niet te onderschat­ten.”

Imago opbouwen

Een van de tips die ze geeft, is de 80/20-regel. “80% van je collectie moet uit commerciël­e kleuren bestaan die goed zullen verkopen. De overige 20% bestaat uit een soort van ‘imagobouwe­rs’. Je komt met die opvallende kleuren naar buiten om het imago van het merk te versterken, maar je weet dat je er minder van zal verkopen. Producten die lange tijd mee- gaan, krijgen dan weer beter een veilige kleur, omdat mensen daar sneller voor kiezen.”

Kleur is erg belangrijk om een merk op te bouwen volgens Francq. “Er zijn veel bedrijven die erin slagen een kleur aan hun merk te verbinden. Denk maar aan de rode zolen van de schoenen van Christian Louboutin, maar evengoed aan de herkenbare oranje verpakking van Hermès. Nochtans wordt oranje vaak als een goedkope kleur beschouwd. Voor mijn boek ben ik ook een heleboel gesprekken aangegaan met bekende gezichten. Van Anne Chapelle, CEO van modelabels Ann Demeulemee­ster en Haider Ackerman, tot kok Seppe Nobels (van het Antwerpse restaurant Graanmarkt 13, red.). Zij vertellen over kleurgebru­ik in hun vakgebied.”

Tripjes naar Tokio en Londen

Met haar bedrijf Francq Colors brengt Hilde ook elke zes maanden een kleurentre­ndrapport uit, met de kleuren die de komende twee jaar toonaangev­end zullen zijn. “We starten steeds twee jaar op voorhand met een onderzoek op macronivea­u”, zegt Hilde. “We kijken wat er leeft in de maatschapp­ij op sociologis­ch, technologi­sch, politiek en economisch vlak. Vervolgens gaan we kijken naar lifestyle. We trekken onder andere naar steden zoals Londen, Milaan, Tokio en Kopenhagen, en bezoeken musea. We zoeken naar de avant-garde, zij die zich afzetten tegen de heersende trends en nieuwe dingen gaan opzoeken. Die tendensen combineren we dan tot een kleurenpal­et. Dat is geen exacte wetenschap, maar veel meer een combinatie tussen wetenschap en buikgevoel.”

Is zoiets niet gewoon giswerk? “Nee, mijn eerste regel is dat we 100% zeker moeten zijn alvorens we iets als trend bestempele­n”, zegt Francq resoluut. “Bedrijven kunnen geen kilometers stof kopen om er dan achter te komen dat de het toch niet klopt. Heel wat opzoekings­werk en discussies gaan daar dus aan vooraf.”

 ?? FOTO PATRICK DE ROO ?? Kleurtrend­watcher Hilde Francq met haar boek Kleur Verkoopt. “We moeten 100% zeker zijn voor we iets als trend bestempele­n. Bedrijven kopen kilometers stof op basis van het advies.”
FOTO PATRICK DE ROO Kleurtrend­watcher Hilde Francq met haar boek Kleur Verkoopt. “We moeten 100% zeker zijn voor we iets als trend bestempele­n. Bedrijven kopen kilometers stof op basis van het advies.”

Newspapers in Dutch

Newspapers from Belgium