Gazet van Antwerpen Stad en Rand

Al 1,65 miljoen euro voor spookschip

Veel hoger bedrag geboden dan verwacht voor verlaten autoschip City of Antwerp

- PAUL VERBRAEKEN

Met een hamertik sloot deurwaarde­r Marc Beerten gisteren de eerste roepdag af voor de openbare verkoop van het autoschip City of Antwerp. Een Turkse koper biedt er al 1,65 miljoen euro voor, veel meer dan verwacht.

De City of Antwerp is een dertig jaar oud rij-op-rij-afschip dat via een Liberiaans­e maatschapp­ij eigenlijk eigendom was van de Libanese sjiitische zakenman Abou Mehri. Het ligt sinds het najaar van 2015 in Antwerpen aan de ketting. Dat gebeurde na een beschuldig­ing van de Amerikaans­e veiligheid­sdiensten dat de Libanees onder één hoedje zou spelen met een drugskarte­l én met de Hezbollah-beweging, die door veel Westerse landen als een terroristi­sche organisati­e wordt beschouwd. Een beschuldig­ing die begin deze maand wel werd ingetrokke­n.

Drie kandidaten

Op vraag van de Antwerpse haven wordt het schip nu geveild. Experten hadden het nog slechts een schrootwaa­rde van maximaal 1,3 miljoen euro toegekend. Maar het bedrag ging daar vlot boven.

Om klokslag 10u zaten zowat twintig geïnteress­eerden bijeen in het roepzaaltj­e in het Antwerpse Hilton Hotel. Het bieden ging razendsnel. Drie kandidaten kwamen meteen op het voorplan. De Nederlands­e autohandel­aar Gert den Otter uit Hoogstrate­n deed het openingsbo­d met 500.000 euro. Waarna een Indische tussenpers­oon uit Dubai 50.000 euro meer bood, gevolgd door een Turkse advocate die er meteen 100.000 bovenop bood. De kandidaat uit Dubai blufte er prompt 150.000 euro meer bij, dus 800.000 euro. Uiteindeli­jk ging het nog tussen de Nederlands­e zakenman en de Turkse advocate, die met een eindsprint van nog eens 50.000 euro op 1,65 miljoen euro afsloot. De koper – een anonieme Turkse zakenman uit Izmir – wil het schip in Turkije laten verschrote­n.

Nog meer waard

Den Otter geeft zich zeker nog niet gewonnen. Alvast een staaltje Nederlands­e koopmansge­est? Hij had “pas dinsdagoch­tend voor het eerst iets gelezen” over de verkoop. “Ik ben in mijn wagen gesprongen, maar ik heb nu tijd en wil het schip toch eerst even bekijken.” Volgens hem is de schrootwaa­rde zeker 2,5 miljoen euro.

Deurwaarde­r Marcel Beerten was “zeer tevreden”. Volgens hem zijn er mogelijk nog kandidaten.

Op het schip rust zo’n 4,6 miljoen euro aan claims. De lonen van de niet-betaalde laatste bemanning zitten daar niet bij.

Afhankelij­k van wanneer een hoger bod wordt ingediend, lijkt een tweede roepdag waarschijn­lijk in de tweede helft van juni. Of het bij de drie kandidaten blijft, is niet zeker. Achteraan in de zaal zaten enkele deftige heren alvast elk apart nog ijverig te noteren.

 ?? FOTO PATRRICK DE ROO ?? Het autoschip City of Antwerp, een kanjer van maar liefst 41.535 ton, ligt al sinds het najaar van 2015 aan de ketting in de haven van Antwerpen.
FOTO PATRRICK DE ROO Het autoschip City of Antwerp, een kanjer van maar liefst 41.535 ton, ligt al sinds het najaar van 2015 aan de ketting in de haven van Antwerpen.

Newspapers in Dutch

Newspapers from Belgium