Gazet van Antwerpen Stad en Rand

Trump haalt weer uit naar Merkel: “Duits beleid is heel slecht voor VS”

-

Komt het ooit nog goed tussen Donald Trump en Angela Merkel? De Amerikaans­e president haalde gisteren fel uit naar de Duitse bondskanse­lier, door het handels en militaire beleid van Duitsland “heel slecht” voor de VS te noemen.

Sinds het bezoek van Donald Trump aan de NAVO in Brussel en de mislukte G7-top op Sicilië is de toon tussen Trump en de normaal zo bedachtzam­e Merkel wel erg scherp geworden.

Na de G7 sprak Merkel in niet mis te verstane bewoording­en haar teleurstel­ling uit over de weigering van Trump om zich mee te engageren voor het klimaat en de vluchtelin­gencrisis. “In zekere zin kunnen we niet meer rekenen op de VS en GrootBritt­annië”, zei Merkel. Gisteren in Berlijn zei de kanselier tijdens een overleg met een delegatie uit India dat “Europa een speler moet zijn die meespeelt op internatio­naal vlak”.

Haar minister van Buitenland­se Zaken Sigmar Gabriel deed er nog een schepje bovenop. “Europa moet zich verzetten tegen Trump. Wie zich niet keert tegen dit Amerikaans­e beleid maakt zich medeplicht­ig”, zei ze.

Het antwoord van Trump verscheen, zoals gebruikeli­jk, op Twitter: “Het Duitse handels- en defensiebe­leid is heel slecht voor de VS. Dat moet veranderen. We hebben een enorm handelstek­ort met Duitsland, en ze geven veel minder dan ze moeten aan de NAVO en defensie.”

Newspapers in Dutch

Newspapers from Belgium