Gazet van Antwerpen Stad en Rand

Restaurant en hotel vervangen verfwinkel

Grote Markt Historisch pand In de Balans op Kaasrui stond vier jaar leeg

- JOHAN VAN BAELEN

Na vier jaar leegstand is er weer leven in het historisch­e pand In de Balans op de Kaasrui aan de Grote Markt. Nu is er al een gelijknami­g gastronomi­sch restaurant, tegen het eind van het jaar volgt een hotel.

Droefenis alom in februari 2013, toen In de Balans de deuren sloot. Het was niet alleen de oudste winkel van de stad, de voormalige verfwinkel was ook een icoon én de zoveelste zaak in korte tijd die in de oude binnenstad de deuren sloot. “Wij willen de eeuwenoude traditie een beetje eren”, zegt de nieuwe eigenaar en uitbater Olivier Reyniers, die samen met WL Invest de zaken aanpakt. “De winkel was 165 jaar oud en meer dan bekend in de buurt. Toen we brainstorm­den rond een naam voor ons restaurant hielden we al snel In de Balans over. Normaal ook, die winkel is zo oud, iedereen zou het hier ‘ Den Balans’ zijn blijven noemen, ook al had je dan een nieuwe naam bedacht. Hoeveel Antwerpena­ars zeggen nu nog altijd Crest Hotel tegen de Holiday Inn op de Ring in Berchem?”

Door die naamgeving wil Olivier, die met zijn schoonfami­lie ook brasserie Backyard op de Grote Markt uitbaat, de buurtbewon­ers omarmen. “Ik vind dat je een restaurant opent voor de buurt. Je hoopt dat er toeristen bijkomen, maar het gaat in de eerste plaats om de buren. Want toeristen komen naar restaurant­s waar plaatselij­ke bewoners zitten en zeker niet andersom.”

Het gevolg is dat de bekende, ietwat gotisch aandoende letters de gevel blijven sieren. “Ik zou ze niet hebben gekozen, maar ze zijn wel authentiek”, aldus Reyniers.

Hotel met 12 kamers

Hetzelfde respect voor de oude waarden aan de andere kant van het project, dat uitkomt in de Korte Koepoortst­raat. “Hier in de panden 6 en 8 komt de ingang van het hotel.” Dat heet – hoe kan het anders – Riga, en is genoemd naar M. Riga, waar de mensen vroeger hun koffers voor de Congoboot kwamen kopen. Op de gevel staat nog geschilder­d: ‘Alles voor de Reis - M. Riga - Koffers voor Afrika’. “Natuurlijk behouden we die schilderin­g. Hoe toe- passelijk kan een opschrift zijn als je achter dezelfde gevel een hotel opent”, meent Olivier Reyniers.

Dat hotel zal een aantal suites en kamers krijgen, in totaal twaalf stuks voor tussen twintig en dertig personen. “Die zouden we graag eind dit jaar, uiterlijk begin volgend jaar verwelkome­n.”

Tussen het hotel en het restaurant in, op de plaats waar gokhal Fantasy was, komt een winkelruim­te, maar de projectont­wikkelaar wil die “grote vis” niet noemen.

Ten slotte is boven het restaurant en boven de winkelruim­te plaats gemaakt voor acht woningen. Dat worden er zes met telkens twee slaapkamer­s en twee badkamers en twee met één slaapkamer en badkamer.

Achter het restaurant, tussen de

OLIVIER REYNIERS

In de Balans “Verfwinkel In de Balans was 165 jaar oud en zeer bekend. We behouden die eeuwenoude naam.”

Kaasrui en de Oude Beurs, stond nog een woonst verborgen, maar die maakt plaats voor een ruime binnenkoer voor de bewoners van de nieuwe flats.

Zonder streken

De restaurant­bezoekers krijgen een klein hoekje van deze binnenplaa­ts, goed voor tien stoelen. Dat restaurant gooit alle deuren open. Chef Piet De Buysscher werkt in een open keuken achter glas. “Als we in de Backyard de bistrokaar­t trekken, moet het hier een gastronomi­sche invulling krijgen. We houden het beperkt met zeven voor- en zeven hoofdgerec­hten en een viertal desserts. Mijn keuken is een pure keuken, die de seizoenen volgt. Ik hou niet van trends en evenmin van de zware roomsauzen van vroeger. We hebben een kaart zonder streken, betaalbaar en met een bijpassend wijntje.”

 ?? FOTO'S JAN VAN DER PERRE ?? Uitbater Olivier Reyniers en chefkok Pieter De Buysscher.
FOTO'S JAN VAN DER PERRE Uitbater Olivier Reyniers en chefkok Pieter De Buysscher.
 ??  ?? De gevels van het restaurant (boven) en toekomstig­e hotel (onder) behouden respectiev­elijk de bekende gotische letters en schilderin­g.
De gevels van het restaurant (boven) en toekomstig­e hotel (onder) behouden respectiev­elijk de bekende gotische letters en schilderin­g.
 ??  ??

Newspapers in Dutch

Newspapers from Belgium