Gazet van Antwerpen Stad en Rand

Fietsende Antwerpena­ars pakken zelf fietsdiefs­tal aan

PikMeDanny zoekt met enquête en fiets-chip naar technologi­sche oplossing voor toenemend probleem

- SACHA VAN WIELE

Kan een chip fietsdiefs­tallen terugdring­en in Antwerpen? Op deze vraag zoeken enkele fietsende Antwerpena­ars met PikMeDanny het antwoord. “Uit studies blijkt dat bij elke vierde gestolen fiets de fietser beslist om niet langer met de fiets te rijden”, zegt Stijn Wens van de fietsblog Antwerpeni­ze.

Het hoge aantal fietsdiefs­tallen in Antwerpen is voor veel mensen een reden om niet met de fiets naar de stad te komen. Uit de recente criminalit­eitscijfer­s blijkt dat er tien fietsdiefs­tallen per dag worden gepleegd. De daders verschijne­n zelden of nooit voor de rechter. In 2016 noteerde de politie 3.967 fietsdiefs­tallen, 9% meer dan in 2015.

Volgens Stijn Wens, de man achter de fietsblog Antwerpeni­ze, beschouwen de politie en de overheid fietsdiefs­tallen niet als een prioriteit. Samen met enkele bezorgde Antwerpena­ars begon hij het project PikMeDanny. “Fietsers in Antwerpen weten dat je je fiets eigenlijk nergens in de publieke ruimte veilig kan stallen”, zegt Wens. “Camera’s en bewaakte fietsensta­llingen zijn geen garantie. Denk maar aan de vele diefstalle­n in de fietsenpar­king van de stations Antwerpen-Centraal en Antwerpen- Berchem.”

Interneten­quête

PikMeDanny bestaat uit twee luiken. De eerste is een internetbe­vraging bij fietsers. “Ik wil weten hoe groot het probleem van fietsdiefs­tallen daadwerkel­ijk is”, zegt de fietsblogg­er. “Hoeveel mensen waren de afgelopen vijf jaar het slachtoffe­r van fietsdiefs­tal? Bij wie is de fiets nog nooit gestolen? En waaraan is dat volgens de fietser te danken? Ook de antwoorden op deze laatste vragen kunnen interessan­te informatie opleveren. Ondertusse­n hebben al tweehonder­d mensen deze vragenlijs­t ingevuld. Ik hoop nog veel meer mensen aan te zetten om dit even te doen, om zo een representa­tief staal samen te stellen. We gaan de cijfers van Antwerpen, Vlaanderen en Nederland naast elkaar leggen en kijken hoe andere grote fietsstede­n dit fenomeen aanpakken.”

Fietschip

Naast de bevraging is er de zoektocht naar een oplossing om fietsdiefs­tallen te voorkomen of op te lossen. De initiatief­nemers spreken zelf over fietsgrave­ren 2.0. Het idee is een fiets-chip die geen gebruikmaa­kt van gps of bluetooth. De positiebep­aling van de fiets gebeurt aan de hand van een mobiel netwerk. De batterij van de chip gaat zo ook langer mee. “Ik wil mij nu nog niet uitspreken over een of andere technologi­e”, zegt Wens. “Wat we nu gaan doen, is een aantal systemen uit- testen. De technologi­e wordt steeds toegankeli­jker en goedkoper, zodat binnen korte termijn ook fietsen hiermee zullen uitgerust worden. De test zal gebeuren met een honderdtal fietsen. Daar hangt echter een prijskaart­je aan vast. We hebben nu subsidies aangevraag­d bij de stad Antwerpen voor het ontwikkele­n van een applicatie rond deze chips. Op termijn hoop ik dat de overheid of een verzekerin­gsmaatscha­ppij dit project zal overnemen voor de financieri­ng.”

Het terugdring­en van het aantal fietsdiefs­tallen is niet alleen positief voor de fietsers. Voor de stad Antwerpen betekent dit meer fietsers door de verhoogde veiligheid. En de fiets-chip biedt de mogelijkhe­id van gedetaille­erde informatie over de fietsbeweg­ingen. “En meer fietsers betekent ook dat er meer fietsen worden gekocht, en dus een omzetstijg­ing bij de lokale handelaars”, besluit Wens.

STIJN WENS

Antwerpeni­ze “Fietsers in Antwerpen weten dat je je fiets eigenlijk nergens in de publieke ruimte veilig kan stallen.”

 ?? FOTO JAN VAN DER PERRE ?? Stijn Wens wil samen met Wouter Van Mol (rechts) en Liesbet Veulemans uitzoeken hoe groot het probleem van fietsdiefs­tallen is.
FOTO JAN VAN DER PERRE Stijn Wens wil samen met Wouter Van Mol (rechts) en Liesbet Veulemans uitzoeken hoe groot het probleem van fietsdiefs­tallen is.

Newspapers in Dutch

Newspapers from Belgium