Gazet van Antwerpen Stad en Rand

INTERLANDS TEGEN TSJECHIË (5 JUNI) EN ESTLAND (9 JUNI) Kompany is niet langer aanvoerder

Cityverded­iger maakt rentree bij Duivels maar Eden Hazard blijft armband dragen

- BART LAGAE

Vincent Kompany maakt vrijdag zijn rentree bij de Rode Duivels maar is niet langer aanvoerder. “Eden Hazard begon onze campagne als kapitein en ik zie geen reden om dat te veranderen”, zegt bondscoach Roberto Martinez. “Maar ik verwacht wel dat met Kompany het team aan leiderscha­p wint.”

Vincent Kompany, Jan Vertonghen, Thibaut Courtois, Toby Alderweire­ld, Thomas Vermaelen en Eden Hazard. Dat zijn in de ogen van bondscoach Roberto Martinez de zes leiders van de nationale ploeg. De spelers die hun ervaring ten dienste moeten stellen van de andere spelers. Maar slechts één kan de kapiteinsb­and dragen. En dat is Eden Hazard.

“Eden Hazard startte de kwalificat­iecampagne als aanvoerder en ik zie geen reden om dat te veranderen”, zegt bondscoach Martinez. “Ik verwacht vijf of zes kapiteins in deze groep en Vincent is duidelijk een van hen. Ik vraag dus niemand om iets anders te doen. Wel integendee­l. Ik kies voor continuïte­it.”

Kompany kreeg de aanvoerder­sband in 2011 als opvolger van Thomas Vermaelen. Onder Marc Wilmots stond zijn leiderscha­p nooit in vraag. Maar toen Kompany geblesseer­d uitviel voor het EK, bombardeer­de Wilmots Eden Hazard tot nieuwe kapitein. Roberto Martinez gaat nu een stap verder en handhaaft Hazard als aanvoerder terwijl Kompany weer fit is.

“Ik verwacht een groep met meer leiderscha­p als Vincent erbij is”, zegt Martinez. “Maar dat verwacht ik ook van Jan Vertonghen, Thibaut Courtois, Toby Alderweire­ld en Thomas Vermaelen. Ze zijn de leiders en moeten het voorbeeld geven.”

Martinez bewondert het sterke seizoensei­nde van Kompany. “Hij heeft zichzelf geselectee­rd door de laatste acht matchen op rij te spelen. Na de lange blessurepe­riode die hij doormaakte is dat spectacula­ir. Zijn lichaamsre­actie was heel goed en hij toonde hoe belangrijk hij was voor Manchester City. Het was belangrijk hem in maart niet op te roepen, want toen miste hij matchritme. Dat bleek een goeie keuze. Hij had een heel sterk seizoensei­nde en komt nu barstensvo­l vertrouwen terug bij ons.”

Vier doelmannen

Hoewel hij sinds begin april niet meer heeft gespeeld, selecteerd­e Martinez ook Thomas Vermaelen. “Om twee redenen”, zegt Martinez. “Ten eerste omdat zijn prestatie tegen Rusland (in maart, red.) heel sterk was. Ten tweede omdat hij de ervaring en knowhow heeft om de groep te helpen op training. Hij weet ook wel dat hij volgend seizoen moet spelen. Hij keert terug naar Barcelona en zal deze zomer een keuze moeten maken. Maar voorlopig is hij hier op basis van zijn wedstrijd in Rusland.” Niet geselectee­rd is Steven Defour. Maar Martinez houdt de deur op een kier voor de middenveld­er van Burnley.

“Steven heeft de pech dat andere spe

lers op zijn positie veel minuten maakten. Hij heeft de Duivels iets te bieden en hij past nog steeds in onze plannen. Maar hij heeft een verse uitdaging nodig.”

Youri Tielemans en Leander Dendoncker dwongen hun selectie af op basis van hun prestaties met Anderlecht. Om Thomas Meunier te vervangen in de kern kreeg Thomas Foket van Gent de voorkeur op Timothy Castagne van Genk.

“Ik ken Timothy van de nationale beloften en hij heeft het goed gedaan bij Genk”, zegt Martinez. “Maar Thomas Foket heeft een streepje voor omdat hij ons systeem met vleugelbac­ks beter onder de knie heeft.”

De vervanger van Meunier in de ploeg wordt zo goed als zeker Nacer Chadli. En ook Thorgan Hazard ziet Martinez als een potentiële vleugelbac­k.

Tot slot valt op dat Martinez vasthoudt aan vier doelmannen. Ongetwijfe­ld om zijn twee doelmannen­trainers aan het werk te houden.

 ??  ??
 ??  ??

Newspapers in Dutch

Newspapers from Belgium