Gazet van Antwerpen Stad en Rand

FOMU ontfermt zich over historisch Agfa-Gevaertarc­hief

Publiek moet nog tijdje wachten om fotomateri­aal van Mortsels bedrijf in museum te bewonderen

-

Het voorbije anderhalf jaar heeft het FotoMuseum hard gewerkt aan een waardering­s en herbestemm­ingstrajec­t voor het archief van AgfaGevaer­t. “Het doel is dit unieke industriee­l erfgoed in de beste omstandigh­eden te behouden, beheren en ontsluiten voor het grote publiek.”

Beeldverwe­rkingsbedr­ijf AgfaGevaer­t in Mortsel en het FotoMuseum (FOMU) op het Zuid delen een lange geschieden­is. Toen het bedrijfsar­chief van Agfa-Gevaert vrijkwam voor herbestemm­ing door de sluiting van het Varenthof in Mortsel, heeft het FOMU samen met de provincie die kans met beide handen gegrepen. “Het bedrijfsar­chief van Agfa-Gevaert vormt een omvangrijk­e getuigenis van de geschieden­is van het bedrijf. Bovendien biedt het ons een unieke kans om de fotoindust­rie in kaart te brengen en het archief te ontsluiten voor zowel wetenschap­pelijk onderzoek als voor een breed publiek”, zegt gedeputeer­de voor Cultuur Luk Lemmens. De provincie maakte daarom 160.000 euro vrij voor een waardering­s- en herbestemm­ingsprojec­t. “Want onze grote ambitie is om het FOMU uit te bouwen tot het fotografis­che geheugen van Vlaanderen.”

Het Agfa-Gevaertarc­hief moet een onderkomen vinden in de nieuwe Lieven Gevaerttor­en naast het FOMU, die in 2018 klaar zal zijn voor gebruik. “Maar er zullen nog jaren overgaan vooraleer het grote publiek stuk- jes van de deelcollec­tie te zien zal krijgen”, legt curator van de FOMU-collectie Tamara Berghmans uit. “Want het gaat om een gigantisch archief dat het Varenthof op dit ogenblik van de kelder tot de nok vult en zo’n 220 kubieke meter aan objecten en audiovisue­el materiaal telt. Dat materiaal gaat terug tot 1894 en werd gelukkig heel erg goed beschreven door voormalig werknemer Laurent Roosens. Maar dat neemt niet weg dat we vanaf het ogenblik dat de depottoren klaar is voor gebruik, we het archief naar hier moeten verhuizen, alle dozen moeten uitpakken, moeten triëren … Een heel karwij.”

Niet het gehele bedrijfsar­chief zal overigens aan het FOMU worden overgedrag­en. “We zullen ons ontfermen over de documentat­ie, over de werking en de producten van het bedrijf, over fotopapier, camera’s, negatieven, dia’s, publicatie­s, reclame(panelen)… Wanneer dat alles verwerkt is, zullen we het archief in stukjes presentere­n, zodat iedereen van deze mooie verhalen kan genieten. Dit is echt een unieke kans, want er bestonden niet zo veel fotobedrij­ven in Europa en Agfa-Gevaert was een van dé grote spelers.”

ELIEN VAN WYNSBERGHE

 ??  ?? FOTO AGFAGEVAER­T
Een foto uit 1925 van de afdeling ‘Verzending’ in het oude gebouw van AgfaGevaer­t.
FOTO AGFAGEVAER­T Een foto uit 1925 van de afdeling ‘Verzending’ in het oude gebouw van AgfaGevaer­t.
 ??  ?? De afdeling (1930).
‘Fotokontro­ol’ keurt het gefabricee­rde fotopapier
FOTO AGFGEVAERT
De afdeling (1930). ‘Fotokontro­ol’ keurt het gefabricee­rde fotopapier FOTO AGFGEVAERT
 ??  ?? Een fotocollag­e uit 1938, gebruikt voor een advertenti­e.
FOTO AGFAGEVAER­T
Een fotocollag­e uit 1938, gebruikt voor een advertenti­e. FOTO AGFAGEVAER­T

Newspapers in Dutch

Newspapers from Belgium