Gazet van Antwerpen Stad en Rand

Engie gaat nucleaire motoren reviseren

-

In het hartje van de haven heeft Engie een gloednieuw atelier uitgebouwd voor het onderhoud van elektromot­oren, ook deze voor nucleaire installati­es. Goed voor een twintigtal nieuwe jobs.

Op 1 januari 2009 nam Fabricom, de technische installati­e- en onderhouds­poot van Engie, de ateliers van Lanxess over langs de Scheldelaa­n. Toen ging het om mechanisch­e, niet-elektrisch­e installati­es. Het werd een succes- verhaal. De werkgelege­nheid steeg er van 50 naar 250.

“Maar we zaten met een blinde vlek: het onderhoud van elektromot­oren”, zegt Fabricom-topman Philippe Deneve. Twee jaar geleden besliste Fabricom daarom, in overleg met het zusterbedr­ijf Electrabel, om die capaciteit op te bouwen. Op het terrein langs de Scheldelaa­n werd op 1.800 vierkante meter een volledig nieuw atelier ‘ingebreid’: een investerin­g ter waarde van 4 miljoen euro. Momenteel werken er al zes specialist­en. Over enkele jaren worden er dat een twintigtal.

Engie Fabricom mikt op het hele gamma van elektromot­oren, maar wil daarbij zeker “in een gezonde balans” ook elektromot­oren uit nucleaire installati­es aanpakken. Voorlopig zal het alleen om de motoren gaan uit de Belgische centrales van Electrabel in Doel en Tihange.

Daarvoor zijn overigens bijzonders hoge standaarde­n vereist, die Fabricom over zowat ander- half jaar hoopt te halen. Nadien kan een veel ruimere markt opengaan. Met het oog op die speciale certifiëri­ng bouwde Fabricom onder meer trillingsa­rme rolbruggen en een speciale testbank.

Hét paradepaar­dje is een vier meter hoge, in de grond afgezonken tank waarin nucleaire elektromot­oren worden ondergedom­peld in een “nucleair gekwalific­eerd” soort hars. Dat hars dient om het object volledig te isoleren. “Behoorlijk uniek”, zegt directeur Deneve trots. Tegelijk werden in het kraaknette atelier ook een containerh­oge droogoven en een uitbrandov­en gebouwd, waar de laatste harsresten tot op 450 graden Celsius verwijderd worden. Eens Engie Fabricom de techiek in de vingers zal hebben, moet een omzet van 6 à 7 miljoen haalbaar zijn.

 ??  ?? FOTO JAN VAN DER PERRE
Philippe Deneve bij de speciale harstank.
FOTO JAN VAN DER PERRE Philippe Deneve bij de speciale harstank.

Newspapers in Dutch

Newspapers from Belgium