Gazet van Antwerpen Stad en Rand

“Een volwaardig alternatie­f”

Samentuin plus 33 nieuwe percelen in Prieel ter vervanging van volkstuint­jes in Wolvenberg

-

Tegen maart 2018 krijgt het Prieel er 33 volkstuint­jes bij. Bovendien zal er ook een samentuin van zo’n 250 vierkante meter worden gebouwd. “Hiermee willen we een oplossing bieden voor de volkstuint­jes Singel, die dit najaar zullen verdwijnen”, zegt districtsv­oorzitster Evi Van der Planken (NVA).

Het verdwijnen van de volkstuint­jes Singel, gelegen in het gebied Wolvenberg bis, kadert in het masterplan voor de ontwikkeli­ng van het toekomstig­e Brialmontp­ark. Dat moet de groene ruimte rond de Singel verbinden tot een samenhange­nd geheel en zo Berchem meer groen en ademruimte geven. Toen dat nieuws enkele maanden geleden bekendraak­te, zorgde dat voor heel wat commotie en onbegrip bij de betrokken volkstuind­ers.

Maar nu wordt er dus gewerkt aan een oplossing. En die komt er in het Prieel. “Hier liggen nu al 24 volkstuint­jes en daar komen er nog eens 33 bij”, zegt districtsv­oorzitster Evi Van der Planken (N-VA). “Daarnaast zal hier ook een grote samentuin komen. Die zal bestaan uit kleine privéperce­eltjes, een gemeenscha­ppelijke kruidentui­n, fruittuin, serre en composthoo­p.”

Deze samentuin zal in goede banen worden geleid door Posthof Buurtwerk en moet beginners laten kennismake­n met tuinieren. “Want heel wat mensen mispakken zich aan een volkstuint­je. Het blijkt dan toch wat te veel werk, met het risico dat ze hun perceel laten verloedere­n”, zegt Joachim Van de Casteele, voorzitter van de Berchemse Vereniging van Volks- tuiniers. “Hier kunnen ze zien wat tuinieren inhoudt en eventueel later overschake­len op een eigen volkstuint­je. Maar ook voor de oudere mensen die geen heel perceel meer kunnen onderhoude­n en vooral tuinieren voor het sociale contact, is deze samentuin een mooie oplossing. Bovendien kunnen zij hun kennis dan delen met de beginnende tuiniers.”

“Er zullen ook paadjes doorheen de tuinen worden aangelegd zodat dit geen afgesloten verhaal wordt”, vult Van der Planken aan. “Via deze weg hopen we op een kruisbestu­iving tussen de volkstuind­ers en de samentuind­ers. En wordt dit een succes, dan willen we die combinatie in de toekomst vaker voorzien.”

Op dit ogenblik wordt het plan voor de nieuwe tuintjes uitgeteken­d. “In december zouden de werken dan van start moeten gaan zodat de tuintjes helemaal klaar zijn voor het volgende zaaiseizoe­n in maart 2018. We vinden het belangrijk dat de volkstuind­ers hun seizoen op de oude locatie goed kunnen afronden en in het Prieel, op een korte afstand van hun oude tuintjes, een nieuw seizoen kunnen beginnen. Dit is dus een meer dan volwaardig alternatie­f waar de volkstuind­ers hun traditie kunnen verderzett­en in perfecte omstandigh­eden. Verder zullen er ook in het toekomstig­e Brialmontp­ark mogelijkhe­den voor samentuini­eren voorzien worden”, aldus Van der Planken.

 ??  ??

Newspapers in Dutch

Newspapers from Belgium