Gazet van Antwerpen Stad en Rand

Eén app vervangt al uw codes

-

Binnenkort mag u het gros van uw paswoorden en codes overboord gooien, net als de kaartlezer van uw bank, en het token waarmee u zich op voor Taxonweb aanmeldt: de eenvoudig te gebruiken app ‘Itsme’ vervangt die allemaal.

Wat is Itsme?

Het is een app die de vier grootbanke­n (BNP Paribas Fortis, KBC, Belfius en ING) en de drie grote telefonieb­edrijven (Proximus, Telenet en Orange) van ons land samen hebben gemaakt om iedereen toe te laten zich elektronis­ch te identifice­ren. De beveiligin­g ervan loopt via de simkaart in de smartphone­s en een unieke code. De bedoeling is dat u de app gebruikt wanneer u op het internet moet bewijzen dat u het bent die een bepaalde handeling wil stellen, zoals een betaling uitvoeren of een formulier van de overheid invullen.

Hoe registreer ik mij?

Als u de app gedownload hebt, moet u zich eenmalig identifice­ren via uw elektronis­che identiteit­skaart of met het bakje van uw bank. Daarbij bepaalt u ook een code van vijf cijfers, die als uw toegang tot de app geldt.

Waarvoor kan ik de app gebruiken?

Voorlopig zijn er slechts enkele toepassing­en, zoals de toegang tot Doccle (een centraal systeem voor facturen) en beleggings­platform Bolero van KBC, maar in de komende maanden gaan ook de grote banken transactie­s zoals overschrij­vingen mogelijk maken, terwijl u begin volgend jaar ook toegang krijgt tot overheidss­ites als Tax-on-web, MyPension en het internetlo­ket van uw gemeente.

CEO Kris De Ryck van ontwikkela­ar Belgian Mobile hoopt ook een reeks webshops ervan te overtuigen via de app te werken.

Kan ik Itsme enkel op mijn smartphone gebruiken?

Neen. Ook voor toepassing­en op uw pc of tablet kunt u Itsme gebruiken. Maar uw hebt uw smartphone er wel bij nodig, want u identifice­ert zich altijd daarmee.

Hoe veilig is Itsme?

“Even veilig als uw bankkaart met pincode”, zegt Kris De Ryck. Doordat tegelijk uw simkaart en uw eigen toegangsco­de gebruikt wordt, is het geheel veel veiliger dan de klassieke paswoorden van veel sites, want die laten vaak sporen na op het internet. Net als bij de bankkaart moet u al uw gsm verliezen, en uw pincode erbij achter laten om echt gevaar te lopen.

Wie heeft toegang tot mijn gegevens?

Alleen het bedrijfje Belgian Mobile Id kan aan uw gegevens en belooft die niet ter beschikkin­g te stellen voor andere doeleinden. U bent dus beter beveiligd dan bij veel andere toepassing­en.

Newspapers in Dutch

Newspapers from Belgium