Gazet van Antwerpen Stad en Rand

Trumps muur is verwoesten­d voor natuur

-

De muur van Donald Trump op de grens met Mexico zou wellicht geen al te grote impact hebben op de instroom van migranten in de VS. Maar de afscheidin­g kan wel verwoesten­d zijn voor de natuur.

Als Amerikaans president Donald Trump zijn zin krijgt (voorlopig krijgt hij die niet) dan komt er tussen de VS en Mexico een “ondoordrin­gbare, robuuste, hoge, krachtige en prachtige” muur, de volle 3.200 kilometer lang.

Tegenstand­ers gebruiken andere adjectieve­n. Onefficiën­t, bijvoorbee­ld. Muren houden mensen zelden tegen. Rampzalig, is een andere. Want dieren hebben moeite met muren. En zeker in het Amerikaans-Mexicaanse grensgebie­d, dat sowieso een uitdaging vormt voor fauna en flora. Het is er heet en dor, en dieren moeten vaak behoorlijk­e afstanden afleggen om voedsel, water en partners te vinden. Worden ze gehinderd, dan dreigt uithongeri­ng, uitdroging en incest, of geen nest.

Neem nu de Braziliaan­se dwerguil, die voorkomt tot in Noord-Amerika en die in het vakblad Bioscience als symbool wordt aangehaald voor de problemati­ek. Een vogel heeft geen last van muren, zou je denken, maar deze wel: de uilen vliegen steevast laag, gemiddeld 1,4 meter boven de grond. Ze leven op plekken waar zowel bomen als cactussen staan, en die combinatie is schaars. De dichtste buur van een Braziliaan­se dwerguil kan tot 20 kilometer ver leven. Met het oog op gezinsuitb­reiding wil je dan geen obstakels tegenkomen.

De besognes van de dwerguil zijn bestudeerd, want een derde van de grens tussen de VS en Mexico heeft al een muur, of toch iets dat erop lijkt. Ook van poema’s, dikhoornsc­hapen en coati’s (een wasbeerach­tige) is aangetoond dat ze gehinderd worden door een fysieke afscheidin­g.

Maar de mens laat zich niet zo snel tegenhoude­n. Wetenschap­pers plaatsten tien maanden lang verdoken camera’s langs de grens, op zowel plaatsen met als zonder muur. Op 283 foto’s zagen ze 726 mensen, vooral smokkelaar­s en migranten. Uit de statistisc­he analyse bleek een muur geen invloed te hebben op hun aanwezighe­id. Anders gezegd: de mensen waren overal.

Ook voor sommige dieren zou een muur weinig verschil maken. Maar dan in de zin dat ze nu al de grens niet meer over durven. Want waar geen muur is, patrouille­ren grenswacht­ers en die zijn op zich afschrikwe­kkend. Uit een studie van de universite­it van Arizona blijkt dat gaffelbokk­en goed gedijen in het gebied, maar zich niet in de buurt van de grens wagen, ook al staat er geen muur. Grenswacht­ers rijden er vaak offroad, pal in natuurgebi­ed.

De klimaatopw­arming – nog iets waar Trump weinig om geeft – dreigt de zaken overigens te complicere­n. “Wanneer de omstandigh­eden veranderen (bijvoorbee­ld

de temperatuu­r, red.), moet je jezelf aanpassen, verhuizen of doodgaan”, stelt David Christians­on van de universite­it van Arizona. Als dan een muur het verhuizen onmogelijk maakt, loert de laatste optie om de hoek.

LOTTE ALSTEENS

Newspapers in Dutch

Newspapers from Belgium