Gazet van Antwerpen Stad en Rand

Van dansen in een containerp­ark tot bellen in het MAS

-

Met theater, muziek en circus biedt Zomer van Antwerpen, van 16 juni tot 3 september, weer de vertrouwde ingrediënt­en aan. De 23ste editie van het stadsfesti­val verrast vooral met nieuwe locaties. “Door de stadsontwi­kkeling verhuizen we soms uit noodzaak, maar even vaak ontginnen we nieuwe plekken”, zegt programmat­or Patrick De Groote.

“De Zomer neemt ons mee op vakantie, ook al blijven we in eigen stad”, omschrijft cultuursch­epen Caroline Bastiaens het stadsfesti­val Zomer van Antwerpen. “Door de locatiepro­jecten komen stedelinge­n in nieuwe buurten of ontdekken ze verkommerd­e gebouwen. Zo speelde de Zomer, lang voor de zaal werd opgeknapt, in De Roma. Ook Petroleum Zuid werd al fuivend ontdekt.”

Je vindt het stadsfesti­val inderdaad niet gauw in theaterzal­en, wel in tenten, hangars, leegstaand­e gebouwen en in openlucht. “We gaan samen met de artiest op zoek naar de geknipte locatie voor het project”, vertelt programmat­or Patrick de Groote. “Al van bij aankomst worden toeschouwe­rs ondergedom­peld in de sfeer van de voorstelli­ng. Ook de op maat gedecoreer­de bars bij elke speelplek dragen bij aan de beleving.”

Bij deze 23ste editie van Zomer van Antwerpen worden opvallend veel nieuwe plekken aangedaan. Toeval? “Door de stadsontwi­kkeling moeten we soms verhuizen uit noodzaak, maar even vaak worden ons nieuwe plekken gesuggeree­rd.” De programmat­or geeft toelichtin­g bij de meest opvallende locaties van deze Zomerediti­e.

“Een nieuwe plek in de wijk Luchtbal, op de kruising van de Haïfastraa­t met de Hamburgstr­aat. Deze loods met art nouveau-elementen was jarenlang verkommerd, en werd onlangs door de eigenaar weer in zijn glorie hersteld. Het Brusselse dansgezels­chap van Anne Teresa De Keersmaeke­r brengt er de klassieker Ook het Nederlands­e gezelschap Bot staat er met de muzikale voorstelli­ng

Rosas

danst

Ramkoers.”

Rosas.

“Op onze stek in Zurenborg, die zich traditione­el op jongeren richt, wordt een extra hal vrijgemaak­t voor fuiven. In de Lounge wordt er voor het eerst ook klassieke muziek gespeeld door studenten van het Conservato­rium. Nieuw zijn ook de Summerlabs met doorgedrev­en workshops. Zo zullen jongeren er de choreograf­ie van

kunnen aanleren.”

sas

Rosas danst Ro-

“Door de werken aan de Plantinkaa­i kregen de openluchtf­ilms die steevast onder een hangar aan de Schelde speelden een nieuwe lo- catie toegewezen. Zij worden nu binnen geprojecte­erd in de Panamalood­s, tegenover de Zomerbar aan de Sloepenweg. Het publiek zal die plek voor het laatst kunnen betreden, want volgend jaar gaat de loods tegen de vlakte.”

“De hoogste voorstelli­ng van de Zomer speelt vast en zeker in het MAS. Kyoko Scholiers nam voor

gesprekken op met mensen aan de rand van de samenlevin­g, zoals gevangenen of prostituee­s. Al die verhalen ‘stopte’ ze in vier telefoonce­llen. Bezoekers nemen de hoorn van de

Misconnect­ed

 ??  ??

Newspapers in Dutch

Newspapers from Belgium