Gazet van Antwerpen Stad en Rand

“Net toen ik wilde stoppen met acteren”

Israëlisch­e Gal Gadot geeft gestalte aan Wonder Woman

-

In haar thuisland Israël is ze al jaren een van de bekendste modellen en actrices, maar stilaan maakt ook de rest van de wereld kennis met Gal Gadot. Voor haar eerste echte hoofdrol in Hollywood mag ze meteen aan de slag met een iconisch personage van DC Comics. “Al is ook Wonder Woman

niet perfect.”

Eerder dit jaar mocht de 32-jarige brunette een tweede dochtertje verwelkome­n. Vlak voor ons interview klapt Gadot uit de biecht dat ze net een rugkwetsuu­r heeft opgedaan: “Tja, een cocktail van

te veel stress en enthousias­me, en borstvoedi­ng geven”, lacht ze.

Hoe heb je als Israëlisch­e actrice deze rol te pakken gekregen?

In de periode voor ik aan begon, was ik serieus aan het overwegen om mijn acteercarr­ière stop te zetten. Ik kwam destijds enkele keren per jaar naar de VS voor audities, maar intussen was ik ook mama geworden. Na een reeks afwijzinge­n en talloze cameratest­s was ik het kotsbeu. Ik had al tegen mijn man gezegd dat ik niet zeker was of ik nog wilde terugkomen naar de VS.

Maar kort daarna vroeg regisseur Zack Snyder me om auditie te komen doen voor een nieuwe film, die nog geheim moest blijven. Eens terug in Israël kreeg ik telefoon, en voor ik het goed en wel besefte, zat ik alweer op het vliegtuig richting LA om een cameratest te doen, nog steeds zonder te weten waarvoor het was. Twee dagen later belde Zack me: “Hebben jullie in Israël ooit van Wonder Woman gehoord?” En jawel, ik mocht mijn valiezen opnieuw pakken naar LA, waar me de iconische rol werd aangeboden

Wonder Woman

(lacht).

Wat was voor jou de grootste uitdaging om Wonder Woman te vertolken?

Het was heel belangrijk om geen personage neer te zetten dat te koud of afstandeli­jk overkwam. Een sterk vrouwelijk karakter staat niet gelijk aan een gebrek aan warmte. Voor mij was het essentieel dat iedereen – mannen en vrouwen, meisjes en jongens – zichzelf in haar zou kunnen herkennen. Ze is supersterk, maar ook naïef, nieuwsgier­ig en zelfzeker. En tegelijk maakt ze zich zorgen over haar capaciteit­en. Perfect is ze dus niet, wat veel interessan­ter is dan een eendimensi­onaal personage.

Heb je veel moeten trainen voor de opnames?

Voor de vechtscène­s moest ik redelijk wat choreograf­ie aanleren, maar omdat ik jarenlang heb gedanst, kon ik me daar makkelijk in vinden. Ik moest ook leren paardrijde­n. Ik dacht dat dat een kick zou geven, maar het tegendeel was waar. Het was pijnlijk Ik heb behoorlijk wat blauwe plekken opgelopen.

Het ergste overkwam me in Italië, toen ik tijdens een vechtscène op een zee-egel stapte. Mijn kostuum voor deze film was ook veel comfortabe­ler dan wat ik in

aanhad. Gelukkig maar: we hebben zes maanden lang zes dagen per week gefilmd...

(lacht).

man vs Superman: Dawn of Justice

Bat-

Heeft je ontluikend­e Hollywoodc­arrière een grote impact op je leven?

Ik besteed niet al te veel aandacht aan beroemdhei­d. Het is een soort bijwerking van de job. In Israël ben ik al wat langer bekend, dus ik ben wel gewoon aan de paparazzi. Je moet dat kunnen negeren. Het voordeel van deze nieuwe carrièrest­ap is dat ik me minder vaak door uitputtend­e audities moet worstelen. Ik krijg nu regelmatig scripts opgestuurd en kan zelf kiezen welke projecten ik aanneem. Dat is ongeloofli­jk. Ik voel me soms zo slecht als ik ‘nee’ moet zeggen, want ik ben nog steeds immens dankbaar voor de kansen die ik krijg.

Vorig jaar stelden de Verenigde Naties Wonder Woman aan als ambassadri­ce van vrouwenema­ncipatie. Maar na protest werd dat idee afgevoerd. Was je teleurgest­eld?

Dat kwam als een verrassing ja… Ik begrijp echt niet waarom het zo’n probleem was. Het protest kwam van mensen die liever een echte en niet-geseksuali­seerde vrouw als ambassadri­ce wilden. Persoonlij­k vond ik het nochtans mooi om een iconisch en sterk vrouwelijk personage als Wonder Woman als symbool te zien. Er is zoveel miserie in de wereld dat ik niet snap waarom mensen zich hierop focusten. Wij willen met deze film juist alle meisjes en vrouwen aanmoedige­n!

 ??  ??
 ??  ??

Newspapers in Dutch

Newspapers from Belgium