Gazet van Antwerpen Stad en Rand

Brussel betaalt vijf miljoen (maar t otale kosten liggen veel hoger)

-

Om het Tourspekta­kel te huisvesten, betaalt de stad Brussel vijf miljoen euro aan organisato­r ASO. “Een aanzienlij­k bedrag”, erkende burgemeest­er Yvan Mayeur. “Maar de mondiale exposure die Brussel dagenlang krijgt, valt amper in geld uit te drukken. Zo’n Tourstart is letterlijk onbetaalba­re promotie voor een stad.”

Die vijf miljoen euro is evenwel slechts zowat een derde van de totale kostprijs. Zo wegen uitgaven voor promotie, logistiek en veiligheid zwaar door. Le Grand Départ betekent een dagenlange inzet van duizenden leden van het stadsperso­neel: van politieage­nten tot reinigings­teams. Het Nederlands­e Utrecht, de startstad in 2015, begrootte zijn totale kosten op vijftien miljoen euro. Utrecht had wel een uitgebreid voortrajec­t georganise­erd met animatie, muziek en fietsactiv­iteiten. Rotterdam (2010) en Luik (2012) hielden het iets soberder, maar zaten toch ook rond de tien miljoen euro.

De stad Antwerpen koesterde lange tijd plannen om in 2020 via le Grand Départ zijn olympi- sche eeuwfeest op te waarderen. “Wat Utrecht kan, kan Antwerpen ook. En beter”, sprak burgemeest­er Bart De Wever in 2015. Hij had toen, samen met een paar tienduizen­d toeschouwe­rs, net een Touretappe zien starten op zijn Grote Markt. Toen de rekening opklom tot boven de twaalf miljoen euro, borg Antwerpen zijn plannen evenwel weer op. De Stad aan de Stroom koos er nadien voor om vijf jaar lang de start van de Ronde van Vlaanderen te ontvangen, een totale investerin­g van twee miljoen euro. (mv)

Newspapers in Dutch

Newspapers from Belgium