Gazet van Antwerpen Stad en Rand

Eerst knieproble­men, dan ook nog ziek

Greg Van Avermaet hervat na verstoorde rustperiod­e van vijf weken

-

Na vijf weken rust hervat Greg Van Avermaet vandaag in de Ronde van Luxemburg. Niet in optimale conditie, want daarvoor is er de voorbije weken iets te veel fout gegaan. Een test met nieuwe schoenen zorgde voor een lichte ontsteking in de knie. Nadien nam hij ook nog de HandVoetMo­ndZiekte over van dochter Fleur. “Ik zou graag met ambitie starten in Luxemburg. Maar ik heb er gewoon de benen niet voor.”

Greg Van Avermaet startte gisteren in Gullegem Koerse en dat was prachtig om te zien: de olympische kampioen van Rio wachtte in de bruine kroeg Café-Zaal Merlijn geduldig tot een buikige man met snor ook hem zijn rugnummer gaf. Daarna kleedde de winnaar van Parijs - Roubaix zich om in de badkamer van een sympathise­rende buurman en sloot hij aan bij een peloton dat zo onervaren was dat renners in de bevoorradi­ng de ene na de andere bidon misten. “Het is de enige kermiskoer­s die ik nog rijd”, aldus Van Avermaet. “Ik heb een goede band met de voorzitter. Hij stuurt met altijd een sms’je wanneer ik win.” Gullegem is ook gul met het startgeld: ook die andere voorjaarst­opper Philippe Gilbert kwam aan de start.

Schoenen

Voor Van Avermaet was het de eerste wedstrijd in vijf weken, de eerste na Luik-Bastenaken-Luik. Voor de camera van Sporza deed hij het verhaal van een rustperiod­e die helemaal niet was gegaan zoals gepland.

“Ik ben een paar dagen met het gezin naar Nice geweest, maar voor de rest heb ik vooral thuis gezeten. Mentaal en fysiek had ik daar nood aan. Maar het was ook ambetant, want ik heb toch veel gesukkeld.”

Van Avermaet bleef twee weken van de fiets, maar toen hij opnieuw begon te trainen kreeg hij meteen last aan de knie. Het gevolg van een test met nieuw schoeisel.

“Ze hadden nieuwe schoenen gemaakt”, legt hij uit. “Ik had daarvoor ook nieuwe steunzolen laten maken. Blijkbaar is me dat misvallen.”

Van Avermaet verandert geregeld van schoenen. Het enige waarin hij als wielrenner wat wispelturi­g in is, hoor je. Het is een eeuwige zoektocht naar een model dat zijn kwetsbare hiel zoveel mogelijk ontlast.

“Ik begrijp het niet”, aldus Van Avermaet. “Normaal heb ik nooit last van mijn knie als ik van schoenen verander. Zelfs de stand van mijn plaatje

verandert vaak zonder reactie. Nu dus wel. Blijkbaar heb ik toch anders getrapt. Kan ik ook meepraten over kniepijn

De officiële diagnose luidde ‘lichte ontsteking van slijmbeurs in de knie’. Van Avermaet bleef een viertal dagen van de fiets, schakelde over op zijn oude schoenen en kon zo opnieuw probleemlo­os trainen. Maar toen werd hij dus ziek. “Overgenome­n van Fleur”, vertelt hij. “De Hand-Voet-Mond-ziekte. Ik kreeg koorts, samen met wat blaasjes op mijn handen en voeten. Ik heb nog altijd een lichte keelinfect­ie. Je hoort het misschien aan mijn stem.”

Schapen wachten

Alles bij elkaar is Van Avermaet op dit moment wat minder dan hij zou willen zijn. Vorig jaar won hij nog de kermiskoer­s in Gullegem, dit jaar mengde hij zich niet in de debatten. Tegen zijn gewoonte in stapte hij zelfs een paar rondes voor het einde uit koers. Zijn wedstrijd eindigde in dezelfde garage waar hij zich ‘s ochtends had omgekleed. “Een goede training”, noemde Van Avermaet de wedstrijd die met een gemiddelde van 47km/u was gereden. “Ik haalde zelfs in het peloton driehonder­d watt gemiddeld.”

Van Avermaet kreeg in de garage bezoek van ouders Ronald en Bernadette, die ook dochter Fleur hadden meegebrach­t. Van Stijn De Bock, een trainingsm­aat van Van Avermaet, kreeg zij een basisles wielrennen. “Ja, Fleurke, koersen is geen schapen wachten, he. Dat weet gij ook.”

Van Avermaet reed van Gullegem rechtstree­ks door naar de Ronde van Luxemburg, waar hij vanavond al een proloog rijdt van 2,14 kilometer. “Ik zou graag met ambitie starten”, zegt hij. “Maar daar heb ik de benen niet voor.”

Tour

Het volgende grote doel voor Van Avermaet is de Tour, daar wil hij net als de voorbije twee jaar een rit winnen. Etappe 14 naar Rodez staat uiteraard hoog op het lijstje, na zijn zege daar in 2015. Maar ook de derde etappe tussen Verviers en Longwy lijkt interessan­t.

Na de knieproble­men en de ziekte start de voorbereid­ing op het tweede deel van het seizoen niet optimaal, maar dat hoeft natuurlijk weinig te betekenen. In de winter brak Van Avermaet nog de enkel en dat was toen geen beletsel om in het voorjaar vier grote koersen na elkaar te winnen. “Het beste voorjaar in mijn carrière zal dat geweest zijn”, zegt Van Avermaet.

Als een enkelbreuk niet onoverkome­lijk is, dan is ziekte en lichte kniepijn natuurlijk helemaal klein bier. “Daar heb ik ook al aan gedacht”, zegt Van Avermaet. “Beter nu ziek worden dan in de Tour. Net als die enkelbreuk heb ik dat toch weer goed getimed

(lacht).” JANPIETER DE VLIEGER

Newspapers in Dutch

Newspapers from Belgium