Gazet van Antwerpen Stad en Rand

Helft trams en bussen te laat

De Lijn wil fors inzetten op stipter openbaar vervoer en vraagt steun van gemeenten

- PATRICK VAN DE PERRE

Stiptheid blijft het belangrijk­ste aandachtsp­unt voor de toekomst. Dat zei de algemeen directeur van De Lijn, Roger Kesteloot, bij de voorstelli­ng van het jaarversla­g. “Trams en bussen die niet op tijd rijden zijn de grootste ergernis van onze klanten.”

Slechts 55% van de trams en bussen slaagt erin om binnen de afgesproke­n tijd een halte te bereiken. Dat wil zeggen maximaal 2 minuten vroeger of 5 minuten later dan de dienstrege­ling aangeeft. “Dat is geen goede score en de grootste uitdaging voor de volgende jaren. Stiptheid of het gebrek daaraan is ook de grootste ergernis bij de reizigers”, zegt Roger Kesteloot.

“De congestie op de wegen is de jongste jaren verder toegenomen. We zien files opduiken in provincies die daar tot nu toe van gespaard bleven. Je zou kunnen zeggen dat we er bij De Lijn in geslaagd zijn de vertraging­en niet te vergroten in een omgeving waar steeds meer files zijn”, aldus de algemeen directeur.

De Lijn wil dit probleem op drie manieren aanpakken. “Er moet een nieuw en efficiënt systeem komen om de verkeersli­chten te beïnvloede­n in het voordeel van het openbaar vervoer. In het buitenland zijn daar al zeer efficiënte voorbeelde­n van. Als we dan naar de situatie in Vlaanderen kijken, komt het schaamrood op mijn wangen.”

Minder cash betalen

Verder wil Roger Kesteloot meer investeren in onder meer vrije busbanen en doorstromi­ngsmaatreg­elen. “Maar dat kunnen we niet alleen. Daarvoor hebben we de medewerkin­g van steden, gemeenten en andere overheden nodig.”

Tot slot wil De Lijn ook het aantal cashbetali­ngen op het openbaar vervoer tot een minimum beperken. “Als een chauffeur een klant een ticket moet geven, kan hij niet rijden, wat voor vertragin- gen zorgt. Daarom investeren we nog meer in sms- en m-tickets en onze verkooppun­ten. We gaan voorlopig het cash betalen op tram en bus nog niet afschaffen, maar het moet wel minder.”

Vorig jaar werd nog 7% van de tickets, goed voor 15 miljoen euro, cash betaald bij de chauffeur van tram of bus.

Gratis reizigers haken af

Opmerkelij­k is dat het aantal reizigers in 2016 fors is afgenomen in vergelijki­ng met het jaar ervoor. De Lijn vervoerde vorig jaar 518,8 miljoen reizigers. Dat zijn er ruim elf miljoen minder dan in het voorgaande jaar.

“De grote meerderhei­d van deze mensen zijn klanten die in het verleden recht hadden op een gratis abonnement. Of deze mensen op termijn terugkomen, is nu nog niet te zeggen. Daarover weten we volgend jaar wellicht meer”, zegt Marc Descheemae­cker, voorzitter van De Lijn.

Voor de inkomsten heeft dit volgens De Lijn geen effect. “Het aantal betalende klanten bleef vorig jaar stabiel. Dat de Vlaamse regering resoluut komaf heeft gemaakt met gratis abonnement­en vind ik trouwens een goede en moedige beslissing. Ook al was daar veel kritiek op”, aldus nog de voorzitter.

Falend mobiliteit­sbeleid

Van de oproep van Marc Descheemae­cker om te stoppen met kritiek op De Lijn (zie kader) trokken de oppositiep­artijen zich gisteren niets aan. “Elf miljoen minder reizigers en steeds langer wordende files. Dit is falend mobiliteit­sbeleid, met dank aan N-VA. Wie de Vlamingen wil verleiden tot het kiezen voor het openbaar vervoer moet zorgen voor een betrouwbaa­r, veilig en betaalbaar aanbod”, zei Björn Rzoska, Groen-fractielei­der in het Vlaams Parlement.

“De Lijn is duurder en minder performant geworden. Eigenlijk komt het erop neer dat minder reizigers meer betaald hebben voor een slechter openbaar vervoer”, aldus nog Groen.

Hetzelfde geluid klinkt bij sp.a. “Uit de cijfers blijkt duidelijk dat besparen op openbaar vervoer een prijs heeft. De laatste jaren daalt het aantal reizigers van De Lijn systematis­ch. In Antwerpen, waar de wegen dichtslibb­en en grote werkzaamhe­den worden uitgevoerd, is dat schrijnend. Een jaarlijkse stijging van het aantal reizigers zou niet meer dan evident moeten zijn”, zegt Antwerps sp.a-voorzitter Tom Meeuws.

ROGER KESTELOOT

Algemeen directeur De Lijn “Als ik de doorstromi­ng van tram en bus vergelijk met het buitenland, schaam ik me diep.”

 ??  ??

Newspapers in Dutch

Newspapers from Belgium