Gazet van Antwerpen Stad en Rand

Nieuwe Londenbrug aangekomen via Schelde

-

Via de Schelde is dinsdagavo­nd het wegdek van de nieuwe Londenbrug aangekomen. Het is het laatste onderdeel van de brug dat nog ter plekke moest gebracht worden.

Het brugdek werd op een ponton vanuit Gent naar het Eilandje gevaren en weegt meer dan 300 ton. Om- dat het brugdek over de Kattendijk­sluis en de controleto­ren van de Londenbrug moest geraken, is het gevaarte op een hoogte van 10 meter getranspor­teerd.

Vandaag, in de vroege ochtend, wordt de brug aan de wal gelegd en de komende dagen op haar plaats neergelegd. Als alles volgens planning verloopt, zijn de werken zaterdagoc­htend klaar. Zo kan de aannemer in juni starten met het aanslui- ten van de vijzels van de brug. Dat is het mechanisme dat de brug in gang zet. Daarnaast stelt hij ook de technieken, zoals de slagbomen en verkeersli­chten van de brug, af. Zodra dit in orde is, kunnen in juli de testen van de brug starten.

Open in september

In de loop van september 2017 zal de brug opnieuw open gaan voor verkeer. De nieuwe Londenbrug is breder dan de vorige. Dat komt omdat er ook tramsporen op de brug liggen. Bovendien staat de nieuwe brug op de andere westelijke oever van het Verbinding­sdok. Doordat de brug breder is, volstond de fundering van de oude brug niet. Op het Verbinding­sdok-Westkaai werd er een nieuwe fundering voor de brug gegraven.

De werken aan de Londenbrug zijn in augustus 2016 gestart.

 ?? FOTO JAN VAN DER PERRE ?? Met grote omzichtigh­eid is dinsdagavo­nd het wegdek van de nieuwe Londenbrug de Kattendijk­sluis ingevaren.
FOTO JAN VAN DER PERRE Met grote omzichtigh­eid is dinsdagavo­nd het wegdek van de nieuwe Londenbrug de Kattendijk­sluis ingevaren.

Newspapers in Dutch

Newspapers from Belgium